Jak zrobić ciasto na kruche ciasteczka?

/ 3

Kruche ciasteczka to pyszny deser, który wyczarujemy w kilka chwil. Jakie produkty wchodzą w skład ciasta kruchego stanowiącego ich bazę i o czym pamiętać przy jego przygotowywaniu?


Ciasteczka

Ciasto kruche, to znaczy jakie?


Klasyczne ciasto na kruche ciasteczka składa się z masła, mąki, cukru (najlepiej cukru pudru) oraz żółtek. Dodając do niego wodę, mleko, śmietanę czy całe jajka uzyskujemy ciasto półkruche. Opisywany rodzaj ciasta po upieczeniu, złapany mocniej rozsypuje się w dłoniach.
Przepisy na kruche ciasteczka znajdziesz na stronie: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/kruche-ciasta-2/kruche-ciasteczka

Kluczowe składniki


Ciasto na kruche ciasteczka nie może się obyć bez mąki, najlepiej pszennej. Ewentualnie do tego celu wykorzystać można także krupczatkę lub razową.
Drugi ze składników – masło, powinno cechować się wysoką zawartością tłuszczu mlecznego. Gdy jest ona niska, znacznie trudniej będzie nam wyrobić ciasto. Korzystamy tutaj z masła schłodzonego.
Do przyrządzenia ciasta na kruche ciasteczka najlepiej posłużyć się cukrem pudrem. Warto dodać do niego również odrobiny cukru z wanilią, który sprawi, że wypiek nabierze pięknego zapachu.
Jeśli chodzi o ostatni ze składników – żółtka, panuje tutaj zasada, że im więcej ich dodamy, tym ciasto będzie bardziej żółte i wilgotne.

Idealne proporcje


Proporcje idealnego ciasta na kruche ciasteczka to 3:2:1, co oznacza 3 części mąki, 2 masła i 1 cukru pudru. Po zagnieceniu jest ono bardzo lepkie, w związku z czym koniecznie trzeba je schłodzić – nabiera ono wówczas konsystencji plasteliny.
Zwiększając proporcję, możemy uzyskać ciasta idealne do różnego rodzaju wypieków. Mniej żółtek sprawi, że ciasto będzie twardsze i łatwiejsze do rozwałkowania. Więcej cukru wpłynie na jego smak i kruchość (stanie się mniej elastyczne). Dodając większą ilość mąki uzyskamy natomiast ciasto twardsze, którego nie należy chłodzić – podczas takiego leżakowania mocno wchłania ono wilgoć i traci elastyczność. Takie ciasto sprawdzi się do przygotowania sernika czy babeczek.

Wyrabianie ciasta na kruche ciasteczka


Ciasto na kruche ciasteczka należy wyrabiać szybko – im bardziej się ogrzewa, tym trudniej będzie je zagniatać. W związku z tym, na początku należy posiekać za pomocą noża mąkę z cukrem pudrem oraz masłem pamiętając, by nie dotykać ciasta dłońmi. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy całość, podrzucając i pocierając ciasta. Podczas zagniatania nie dodajemy mąki, która mogłaby sprawić, że ciasto stanie się za twarde. Bardzo ważne jest jego chłodzenie, które znacząco ułatwia wałkowanie. Dotyczy to w szczególności ciasta z małą zawartością mąki.

Pieczenie ciasta na kruche ciasteczka


Kruche ciasto należy piec z obciążnikiem. Do tego celu wykorzystuje się groch, fasolę lub specjalne kuleczki, które układa się na papierze lub folii do pieczenia (zamiast nich możemy nakłuć ciasto widelcem). Zapobiegają one przed jego wybrzuszeniem i opadaniem boków. Takie ciasto piecze się najpierw z obciążeniem przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a resztę czasu bez niego, wedle przepisu.
*artykuł inspirowany

Komentarze

  1. Przepis na pewno przyda się w mojej kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kruche ciasteczka, to moje ulubione, bo najdłużej zachowują świeżość.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady