Łopatka z warzywami z szybkowaru

/ 1

Soczysta i pełna aromatu łopatka z warzywami z szybkowaru to proste do przygotowania danie jednogarnkowe. Mięso przygotowane w szybkowarze zachowuje dużo więcej smaku, a jego struktura jest nienaruszona i delikatniejsza.


Mięso z warzywami z szybkowaru

Dużym walorem przygotowania jedzenia w szybkowarze jest to, że zapach bardziej aromatycznych dań i para wodna uwalniana w czasie gotowania nie rozprzestrzenia się po kuchni. O ile bardzo lubię jeść potrawy z dodatkiem np. kapusty, to już za jej zapachem podczas gotowania nie przepadam.

Potrawy w szybkowarze przygotowuje się szybciej i są one bardziej esencjonalne od tych gotowanych w tradycyjny sposób. Podczas gotowania mam czas na inne zajęcia, gdyż nie muszę mieszać i pilnować, aby się nie przypaliło. Teraz gdy mam elektryczny i bardziej nowoczesny szybkowar, to mogę się nawet zdrzemnąć, gdyż po upływie zaprogramowanego czasu sam się wyłączy i nawet podtrzyma temperaturę przygotowanej potrawy.
Wieprzowina z szybkowaru

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 główki kapusty
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka kminku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki soli 
  • 150 - 200 ml bulionu warzywnego lub wody 
  • 2 - 3 łyżki oleju do smażenia 

Przygotowanie łopatki z warzywami z szybkowaru: 

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki o bokach 3 - 4 cm, następnie partiami podsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. 
  2. Podsmażone mięso włożyć do szybkowaru i przyprawić przyprawami. 
  3. Ziemniaki, marchewkę, cebulę obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki, czosnek obrać i drobno posiekać. 
  4. Kapustę dość grubo poszatkować, a paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki. 
  5. Warzywa dodać do mięsa, wymieszać i z wierzchu delikatnie oprószyć pieprzem i solą, zalać bulionem lub wodą i zamknąć szybkowar. Dodanie płynu jest konieczne, aby mogła wytworzyć się para i ciśnienie, które zamknie szybkowar.
  6. Gotować w zależności od posiadanego modelu szybkowaru, u mnie było 45 minut na wysokim ciśnieniu z samoczynnym otwarciem (rozprężeniem) po około 10 minutach. 
  7. W starszych typach szybkowarów bez programatora czas mierzyć od chwili zassania (zamknięcia się) i wydobycia się pierwszej pary przez wentyl bezpieczeństwa.
  8. Danie można ugotować również w sposób tradycyjny, wtedy zwiększyć ilość płynu i składniki dodawać stopniowo rozpoczynając od najdłużej gotujących się produktów.

    Zobacz również:
    pierś kurczaka z warzywami z szybkowaru.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady