2018-06-27

Różne rodzaje ryżu - który do sushi?

Ryż to niezbędny składnik do przygotowywania sushi. Sprawdź jaki rodzaj tego produktu najlepiej się sprawdzi. O czym warto pamiętać? Na co zwrócić uwagę podczas wyboru ryżu do sushi?

Sushi w miseczce

Sushi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej. Danie to znane jest już niemal na całym świecie i wciąż zyskuje coraz więcej fanów. Z tego powodu pojawia się również wiele miejsc, w których tanio i szybko możemy dostać tego rodzaju danie. Oprócz tego, w sklepach bez problemu kupimy niezbędne składniki do samodzielnego przygotowania sushi w domu. Wbrew pozorom nie ma w tym nic trudnego, chociaż trzeba odpowiednio się do tego przygotować oraz zadbać o poszczególne akcesoria oraz produkty.

Podczas przygotowywania sushi bardzo ważna jest technika, a także wybór odpowiedniej jakości produktów. W zależności od tego na jaki rodzaj sushi się zdecydujemy, powinniśmy zadbać o właściwy dobór składników. Możemy zdecydować się na surową rybę, owoce morza czy warzywa - wszystko zależy od naszych indywidualnych upodobań. Wszystkie produkty powinny być świeże oraz odpowiednio pokrojone i przyrządzone. Niezbędnym składnikiem będzie także ryż. Produkt ten również powinien być właściwie dopasowany do tego rodzaju dania. Poniżej znajdziecie kilka wskazówek jak dopasować ryż do sushi.

Długość i kolor

Istnieje bardzo wiele odmian ryżu. Możemy podzielić je ze względu na długość, grubość czy kolor. Każdy z nich posiada inny smak oraz wartości odżywcze. Pod względem długości ziaren można wyróżnić ryż krótkoziarnisty, średnio- i długoziarnisty. Pierwszy z nich jest niemal okrągły, bardzo szybko wchłania wodę, a po ugotowaniu staje się kleisty. Dlatego też najlepiej sprawdza się do takich dań jak sushi czy risotto. Ryż długoziarnisty zawiera zazwyczaj mniej skrobi, a po ugotowaniu staje  się sypki. Dobrze sprawdza się do sałatek czy zup.

Również kolor jest istotny. Najbardziej popularny jest ryż biały, który ma delikatny i mało wyraźny smak. Stosujemy go najczęściej w naszej kuchni. Warto jednak pamiętać, że tego rodzaju ryż, aby uzyskać taką formę zostaje poddany tzw. polerowaniu, czyli oczyszczeniu z łupin. Przy tym traci on niektóre wartości odżywcze. Inną odmianą jest ryż brązowy, który zawiera dużą ilość błonnika, a także żelazo, magnez oraz witaminę B. W odróżnieniu od ryżu białego ma on charakterystyczny orzechowy posmak i wymaga nieco dłuższego gotowania. Wymienia się również ryż czerwony, czarny czy żółty.

Odmiany

Jedną z odmian jest ryż basmati. Posiada długie białe lub brązowe ziarna, po ugotowaniu nie skleja się i posiada lekko orzechowy smak. Najlepiej używać go do sałatek czy mięs. Często wykorzystuje się go w daniach indyjskich lub tajskich.

Inny rodzaj to tzw. ryż paraboliczny, który po ugotowaniu nie skleja się, jest twardszy od ryżu białego i mimo termicznej obróbki nie traci swoich wartości odżywczych. Nie nadaje się jednak do przygotowywania sushi.

Najlepszą odmianą ryżu do sushi jest ryż perłowy. Są to niewielkie, okrągłe ziarenka, które po ugotowaniu są bardzo kleiste. To właśnie tego rodzaju ryż najlepiej sprawdzi się do przygotowania sushi.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi - Sushi dostępne w Warszawie

3 komentarze:

  1. Dobre sushi nie jest złe :) Raz można spróbować, a nuż posmakuje? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dużo dowiedziałam się o ryżu. Mnie najbardziej smakuje jasminowy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny post, sporo cennych informacji :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj

strzałka do góry