10.06.2018

Tarta bez pieczenia z borówkami

Tarta bez pieczenia z borówkami to najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które warto przygotować latem na deser. Tarta składa się z kilku prostych składników, a smakuje wybornie.

Tarta z kremem i borówkami

Moja tarta jest z borówkami, ale można je zastąpić malinami, truskawkami lub innymi niezbyt kwaśnymi owocami. Spód do ciasta zrobiłam z herbatników, masła i czekolady w proporcjach, jak na mój gust idealnych, gdyż schłodzona tarta nie kruszy się i dobrze się kroi. Krem to połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i wanilią.

Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu.

Ciasto na spodzie z czekolady z kremem i borówkami

Składniki:
(forma do tarty o średnicy 28 cm, u mnie silikonowa) 

Spód do tarty:

  • 150 g herbatników kakaowych 
  • 100 g masła 
  • 100 g czekolady deserowej z 50% kakao 

Krem do tarty:

  • 250 g serka mascarpone 
  • 300 ml śmietany 30% (schłodzić) 
  • 6 - 7 łyżek cukru pudru 
  • laska wanilii 

Dodatkowo:

  • 250 g dojrzałej borówki amerykańskiej
    Do odmierzania użyłam łyżki - 15 ml.

Jak przygotować tartę bez pieczenia?

  1. Borówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić razem z masłem w misce na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać lustra wody, a podczas rozpuszczania cały czas czekoladę mieszać. Powinna powstać płynna jednolita konsystencja. Można czekoladę i masło rozpuścić również w mikrofalówce, ustawiając ją odpowiednio do wagi na program rozmrażanie. Po wyjęciu z mikrofali masę mieszać tak długo, aż będzie jednolita. 
  3. Herbatniki bardzo drobno pokruszyć w blenderze i połączyć z płynną masą czekoladową i mieszać do czasu, aż powstanie struktura mokrego piasku. 
  4. Masą wyłożyć spód i boki foremki, najlepiej łyżeczką lub palcami dokładnie wyrównać i docisnąć, aby nie było pustych przestrzeni. Foremkę wstawić do lodówki do czasu przygotowania kremu. 
  5. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem (uważać, aby nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec miksując na wolnych obrotach, dodawać po łyżce serek mascarpone i wyjęte z laski wanilii ziarenka. Ilość cukru dopasować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowanie słodka. 
  6. Na zastygnięty spód z czekolady wyłożyć krem i położyć na nim osuszone owoce. Nie polecam wykładania na krem mokrych lub przekrojonych owoców, gdyż krem zrobi się wodnisty i nie będzie trzymał formy. 
  7. Tartę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby zastygła.

    Zobacz również: tarta z ananasem.

10 komentarzy:

  1. W kuchni gorąco, więc takie ciasta zawsze mile widziane...

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Bardzo chętnie zjadłabym kawałek takiej tarty :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tarty :) Twoja na pewno smakuje rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam tarty na herbatnikach...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności :) szczególnie ten krem mniamm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo podoba mi się ta tarta, delikatna, pyszna - tylko się delektować :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Prosto i pysznie, idealny przepis na gorąco lato :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tarty z borówkami jeszcze nie jadłam musi być przepyszna

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj