Tarta bez pieczenia z borówkami to najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które warto przygotować latem na deser. Tarta składa się z kilku prostych składników, a smakuje wybornie.
Moja tarta jest z borówkami, ale można je zastąpić malinami, truskawkami lub innymi niezbyt kwaśnymi owocami. Spód do ciasta zrobiłam z herbatników, masła i czekolady w proporcjach, jak na mój gust idealnych, gdyż schłodzona tarta nie kruszy się i dobrze się kroi. Krem to połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i wanilią.
Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu.
Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu.
Składniki:
(forma do tarty o średnicy 28 cm, u mnie silikonowa)
Spód do tarty:
- 150 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 100 g czekolady deserowej z 50% kakao
Krem do tarty:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 6 - 7 łyżek cukru pudru
- laska wanilii
Dodatkowo:
- 250 g dojrzałej borówki amerykańskiej
Do odmierzania użyłam łyżki - 15 ml.
Jak przygotować tartę bez pieczenia?
- Borówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić razem z masłem w misce na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać lustra wody, a podczas rozpuszczania cały czas czekoladę mieszać. Powinna powstać płynna jednolita konsystencja. Można czekoladę i masło rozpuścić również w mikrofalówce, ustawiając ją odpowiednio do wagi na program rozmrażanie. Po wyjęciu z mikrofali masę mieszać tak długo, aż będzie jednolita.
- Herbatniki bardzo drobno pokruszyć w blenderze i połączyć z płynną masą czekoladową i mieszać do czasu, aż powstanie struktura mokrego piasku.
- Masą wyłożyć spód i boki foremki, najlepiej łyżeczką lub palcami dokładnie wyrównać i docisnąć, aby nie było pustych przestrzeni. Foremkę wstawić do lodówki do czasu przygotowania kremu.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem (uważać, aby nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec miksując na wolnych obrotach, dodawać po łyżce serek mascarpone i wyjęte z laski wanilii ziarenka. Ilość cukru dopasować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowanie słodka.
- Na zastygnięty spód z czekolady wyłożyć krem i położyć na nim osuszone owoce. Nie polecam wykładania na krem mokrych lub przekrojonych owoców, gdyż krem zrobi się wodnisty i nie będzie trzymał formy.
- Tartę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby zastygła.
Zobacz również: tarta z ananasem.
W kuchni gorąco, więc takie ciasta zawsze mile widziane...
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo chętnie zjadłabym kawałek takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty :) Twoja na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tarty na herbatnikach...
OdpowiedzUsuńPyszności :) szczególnie ten krem mniamm :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta tarta, delikatna, pyszna - tylko się delektować :)
OdpowiedzUsuńale smakowitości
OdpowiedzUsuńRewelacyjna tarta!!!
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie, idealny przepis na gorąco lato :)
OdpowiedzUsuńTarty z borówkami jeszcze nie jadłam musi być przepyszna
OdpowiedzUsuńTarta jest przepyszna kolejny raz ją robię moja córcia ją uwielbia polecam
OdpowiedzUsuńTo prawda, tarta jest pyszna i łatwo się ją robi 😊
Usuń