Curry z indykiem i warzywami

/ 1

Curry z indykiem i warzywami jest jednym z chętniej jedzonych i przygotowywanych dań na obiad w moim domu. Zdrowy i szybki obiad, a do tego bardzo smaczny i łatwy do zrobienia. Przepis na curry to najlepsze danie jednogarnkowe, które sprawdza się o każdej porze roku.

Curry warzywne z indykiem
Przepis na curry z indykiem i warzywami jest jedną z moich ulubionych potraw na szybki obiad. Danie inspirowane kuchnią hinduską, a może raczej tajską. Na stronie można znaleźć również inne opcje przygotowania curry, gdyż dość często je robię. Oryginalna potrawa curry, którą jedzą w Indiach, jest bardzo ostra, u mnie wersja raczej łagodna. Jeśli ktoś lubi bardzo pikantne dania, to powinien do curry dodać chili lub więcej przyprawy curry.

W tym daniu oprócz warzyw najbardziej lubię sos curry, który powstaje z mleczka kokosowego i aromatycznej przyprawy curry. Zamiast mleczka kokosowego do przygotowania curry z indykiem i warzywami, można wykorzystać słodką śmietanę. Przygotowując curry z warzywami na szybki obiad, przyprawę curry najlepiej dodawać stopniowo, aby wyczuć jej ostrość. Moje curry z warzywami zrobione jest z dodatkiem domowej przyprawy curry, której skład można sprawdzić w składnikach przepisu.

Zachęcam również do wypróbowania prostego sposobu na gotowanie ryżu. Sposób gotowania ryżu podpatrzyłam w programie u włoskiego kucharza. Według mnie ryż gotowany w ten sposób jest idealny. Wiem, że ma z tym problem wiele osób rozpoczynających przygodę z gotowaniem.
Curry z warzyw i indyka
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 50 minut
Wartość kaloryczna bez ryżu: 100 g = 118 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: ogólna

Przepis na curry z indykiem i warzywami

Składniki na curry z indykiem i warzywami:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 puszka mleczka kokosowego 82% (400 g)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej (285 g)
  • 2 cebule (240 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona (230 g)
  • 2 marchewki (230 g)
  • korzeń imbiru (40 g)
  • natka pietruszki (25 g)
  • 4 łyżeczki curry (24 g), (u mnie domowa przyprawa curry)
  • sok z limonki lub cytryny (10 ml)
  • 2 łyżeczki soli (12 g)
  • olej rzepakowy do smażenia (50 g)
  • ryż ugotowany do podania
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić curry z indykiem i warzywami?

  1. Indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki. 
  2. Marchew obrać i pokroić w cienkie słupki o długości 2 cm.
  3. Cebule i czosnek obrać, a następnie pokroić w kostkę.
  4. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Korzeń imbiru oczyścić i pokroić w bardzo małe i cienkie słupki.
  6. Kukurydzę odcedzić, a pietruszkę drobno posiekać.
  7. Na oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, po czym dodać imbir i marchewkę, krótko smażyć.
  8. Partiami dodawać pokrojonego indyka i smażyć do czasu, aż indyk zacznie robić się biały.
  9. Dodać curry i sól, dusić pod przykryciem około 10 minut.
  10. Następnie dodać paprykę i kukurydzę oraz mleczko kokosowe, gotować około 7 minut bez przykrycia.
  11. Na koniec dodać pietruszkę i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z limonki lub cytryny.
  12. Podawać z ugotowanym ryżem, u mnie z ryżem arborio.

Jak ugotować ryż do curry?

  1. Odmierzyć miarką porcję ryżu i opłukać go zimną wodą.
  2. Wielkość garnka do gotowania ryżu dostosować do ilości gotowanego ryżu, aby nie był ani zbyt mały, ani zbyt duży.
  3. Ryż wrzucić do garnka i zalać 2 porcjami zimnej wody, dodać 3/4 łyżeczki soli. Wodę mierzyć tą samą miarką, którą był odmierzany ryż. Proporcje powinny być 1:2, czyli 1 porcja ryżu na 2 porcje wody.
  4. Garnek z ryżem przykryć pokrywką lub folią aluminiową i zagotować.
  5. Po zagotowaniu palnik wyłączyć, ale garnka nie odkrywać, odczekać 7 minut.
  6. Po tym czasie ponownie zagotować, po czym bez odkrywania i mieszania odstawić na kolejne 7 minut.
  7. Ryż przed podaniem oczywiście wymieszać.

  8. Zobacz również: curry z klopsikami.

Komentarze

  1. Uwielbiam smak curry w każdej postaci, ale robię dość ostre 😀

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *