Domowa przyprawa curry

/ 6

Przyprawa curry jest jedną z najczęściej używanych przypraw na całym świecie. Często zadajemy pytanie — z czego składa się domowa przyprawa curry i jak zrobić przyprawę curry w domu? Przeprawa curry to proszek, który powstaje z połączenia różnych bardzo aromatycznych przypraw i nie ma ona jednego ustalonego składu. W składnikach proszku curry nie powinno jednak zabraknąć kurkumy, papryczki chili, pieprzu czarnego, imbiru, kminu rzymskiego, kolendry i cynamonu.

Jak zrobić przyprawę curry w domu
Domowa przyprawa curry nie musi zawsze być taka sama, gdyż jej skład nie jest stały i zależy od regionu, z którego pochodzi. Curry ogólnie uważane jest za przyprawę rozgrzewającą, ale warto zwrócić uwagę, że najwięcej spożywa się curry w krajach, gdzie jest gorąco np. Indie i potrawy przyprawia się tam bardzo ostro. Podstawą proszku curry jest zawsze mielona kurkuma, papryczka chili, imbir, pieprz, kolendra, kmin rzymski i cynamon.

Każda z przypraw wchodzących w skład proszku curry ma unikalne właściwości, ale dopiero ich połączenie ma prawdziwą moc prozdrowotną i pomaga wzmocnić nasz organizm. Z odczuwalnych niemal od razu dobroczynnych właściwości curry jest to, że po zjedzeniu potrawy z tą przyprawą czujemy się lekko, gdyż curry poprawia trawienie. Dodatkowym walorem dzięki zawartej w curry kurkumie jest słoneczny kolor, który wprawia nas w dobry nastrój i poprawia samopoczucie.

Curry najczęściej stosuje się do przyprawiania sosów, mięsa i różnych warzyw, zarówno tych duszonych, jak i pieczonych. W sklepach dostępne są 3 rodzaje curry — żółte, czerwone i zielone. W Polsce najpopularniejsze jest żółte curry, gdyż przeważa w nim kurkuma i jest najłagodniejsze. Czerwone curry jest z przewagą czerwonej papryczki chili, ale najostrzejsze jest curry zielone, gdyż zawiera bardzo ostre zielone papryczki chili.
Przyprawa curry skład
Liczba porcji: około 100 g przyprawy
Czas przygotowania: 15 minut

Przepis na domową przyprawę curry:

  • 4 łyżeczki kurkumy
  • 1,5 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1,5 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 goździki
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić przyprawę curry w domu?

  1. Przyprawy w ziarnach krótko podprażyć na suchej patelni i wystudzić.
  2. Wystudzone ziarna drobno zmielić w młynku lub dokładnie rozetrzeć za pomocą moździerza.
  3. Zmielone przyprawy dokładnie wymieszać i od razu zamknąć w hermetycznym naczyniu.
  4. Przyprawę curry przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku i z dala od źródła światła, aby proszek nie wywietrzał i nie stracił koloru.
  5. Przygotowany proszek curry dość szybko zużywam, dlatego zawsze jest on bardzo aromatyczny.
  6. Z przepisu wychodzi raczej curry o umiarkowanej ostrości. Domowa przyprawa curry będzie bardziej pikantna, jeśli zwiększymy ilość pieprzu i chili.

    Zobacz również: domowa przyprawa do piernika.

Komentarze

  1. Po co kupować, jeśli można zrobić samemu, bez zbędnych dodatków, glutaminianu sodu etc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy sama nie robiłam. Warto spróbować zrobic samemu taką mieszanke

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie warto robić samemu takie mieszanki przypraw. Curry stosuję do wielu dań i nadaje nie tylko wyjątkowy smak, ale także piękną żółtą barwę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiedziałam że istnieją 3 odmiany curry, zawsze używam żółtej.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieocenione właściwości smakowe i zdrowotne. Robiłam kiedyś domowe curry. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady