Placuszki z jabłkami z mąki orkiszowej

/ 1

Najlepsze placuszki orkiszowe z jabłkami. Zdrowe placuszki z jabłkami z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Przepis na racuchy z jabłkami, które są łatwe i szybkie do przygotowania. Placki z jabłkami każdy zna i pamięta z dzieciństwa, ale takie z mąki pszennej. Tym razem przepis na placuszki z mąką orkiszową i jabłkami, które na pewno idealnie sprawdzą się na pożywne śniadanie lub podwieczorek.

Racuchy z jabłkami i mąką orkiszową pełnoziarnistą
Placuszki z jabłkami są jednym z ulubionych dań z dzieciństwa. Obecnie staram się robić ich nieco zdrowsze wersje. Tym razem powstały placuszki orkiszowe z jabłkami z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Idealny posiłek na pożywne śniadanie i nie tylko.

Przepis na placki z jabłkami może być bez dodatkowego cukru, jeśli użyjemy dojrzałych i słodkich jabłek. U mnie jabłka były bardzo słodkie i łyżeczka cukru trzcinowego była praktycznie niepotrzebna. Przygotowując racuchy z jabłkami na sodzie, należy pamiętać o jogurcie, który dobrze aktywuje sodę i placuszki wychodzą pulchniejsze.

Jabłek do placuszków nie trzeba obierać, chyba że mają grubą skórkę lub nie możecie jej spożywać.
Placki orkiszowe z jabłkami
Liczba porcji: 26
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 45 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 105 kcal
Kategoria: śniadanie, kolacja, przystawka
Dieta: wegetariańska

Przepis na placuszki z jabłkami z mąki orkiszowej

Składniki na placuszki z jabłkami z mąki orkiszowej:

  • 4 jabłka ze skórką (720 g)
  • 2 jajka (112 g)
  • 3/4 szklanki mleka 3.2% (120 g)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (40 g)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (170 g)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (5 g)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego (6 g)
  • szczypta soli (1 g)
  • kilka łyżek oleju lub masła klarowanego do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić placki orkiszowe z jabłkami?

  1. Jabłka zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach lub drobno pokroić.
  2. Jajka roztrzepać z jogurtem, dodać cukier i część mleka.
  3. Następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą i sól.
  4. Wszystko starannie wymieszać, dodając stopniowo pozostałe mleko. Ilość mleka zależy od stopnia chłonności mąki.
  5. Do ciasta dodać jabłka i wymieszać.
  6. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek. U mnie jabłka były bardzo słodkie.
  7. Placuszki nakładać łyżką i smażyć na rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu.
  8. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: racuszki na maślance z jabłkami.

Komentarze

  1. Robiłem takie placuszki i bardzo wszystkim smakowały. Zapisuję przepis, na pewno będzie powtórka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady