Makaron zapiekany z indykiem i pomidorami

/ 0

Przepis na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami jest bardzo łatwy do wykonania. Zapiekanka makaronowa jest pożywna i prosta do przygotowania na szybki obiad. Zapiekany makaron jest z dodatkiem mięsa z indyka, które jest lekkostrawne i ma mniej tłuszczu niż wieprzowina. Zapiekanka z pomidorami to smaczny i zdrowy obiad, ale tylko wtedy, jeśli dodamy umiarkowaną ilość żółtego sera.

Zapiekanka makaronowa z mięsem i pomidorami
Prosty przepis na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami jest pysznym i łatwym do zrobienia daniem na zdrowy obiad. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników i powstaje pożywna zapiekanka makaronowa z pomidorami.

Zapiekanka z makaronem dobrze syci, ale nie obciąża naszego organizmu. Przygotowując jednak taki makaron zapiekany z indykiem, należy kontrolować ilość dodawanego żółtego sera, gdyż to on jest zazwyczaj najbardziej kaloryczny.

Warto kupić duże muszle, które napełnić mięsem z pomidorami, wtedy będzie lepszy efekt wizualny dania. Niestety u mnie w okolicznych sklepach takiego makaronu nie było. Pomijając sam wygląd makaronu najlepiej, aby był on wykonany z semoliny lub mąki pełnoziarnistej.
Zapiekanka makaronowa z indykiem
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 150 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami

Składniki na makaron zapiekany z indykiem i pomidorami:

  • 1 kg mielonego udźca z indyka
  • 300 g makaronu z mąki semolina lub pełnoziarnistego (u mnie muszelki)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 150 g sera żółtego
  • 50 g sera grana padano
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 - 2 łyżeczki soli
  • pieprz naturalny do smaku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • żaroodporne naczynie
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić makaron zapiekany z indykiem i pomidorami?

  1. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach rozgrzanego oleju.
  3. Następnie dodać mięso mielone z indyka i przyprawy, smażyć krótko na dobrze rozgrzanej patelni.
  4. Na koniec dodać pomidory i po wymieszaniu smażyć około 5 minut.
  5. Żaroodporne naczynie posmarować olejem i włożyć do niego makaron, przesmażone mięso, posiekaną pietruszkę i starty na tarce żółty ser. Wszystkie składniki znajdujące się w naczyniu dokładnie wymieszać i wyrównać.
  6. Po wierzchu makaron posypać startym serem grana padano, kilka łyżeczek można zostawić do podania.
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 25 minut.

    Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *