Zupa z fasolki szparagowej

/ 0

Prosty przepis na pożywną i lekkostrawną zupę z fasolki szparagowej. Zdrowa zupa, której przygotowanie jest łatwe, a do tego rewelacyjnie smakuje. Zupa z fasolki szparagowej szczególnie sprawdza się w porze letniej, gdyż jest pełna warzyw i nie powoduje uczucia ciężkości po zjedzeniu.  

Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową
Lubię zupy, a latem mogę jeść tylko same zupy. Zupa z fasolki szparagowej najlepiej smakuje latem, gdy fasolka jest młoda. Fasolka szparagowa najczęściej podawana jest do obiadu z podsmażoną na maśle bułką tartą, ale przyznam, że w takiej formie jej nie lubię. Zamiast kalorycznej bułki do fasoli wolę lekki sos winegret z ziołami.

Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż zdrowa zupa jest podstawą każdego obiadu. Zupa z fasolą szparagową może być podana ze śmietanką, ale trzeba pamiętać, że śmietanka podniesie jej kaloryczność. Pożywna zupa na obiad.
Zupa z makaronem i fasolką szparagową
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 105 kcal
Kategoria: przystawka, zupa
Dieta: wegetariańska

Przepis na zupę z fasolki szparagowej

Składniki na zupę z fasolki szparagowej:

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • mała wiązka koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz i sól do smaku
  • 50 g masła do smażenia
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 300 - 500 ml wywaru drobiowego
  • 100 g drobnego makaronu
  • 3 l garnek
  • śmietanka 30% do podania (opcjonalnie)
Opis krok po kroku:

Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej?

  1. Fasolkę oczyścić poprzez odcięcie twardych ogonków i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Marchewki i ziemniaki obrać, następnie drobno pokroić i podsmażyć na maśle.
  3. Cebule i czosnek po obraniu pokroić w drobną kostkę, a koperek posiekać.
  4. Do gotującego się wywaru drobiowego dodać podsmażone na oleju cebule i czosnek, następnie dodać podsmażone marchewki i ziemniaki.
  5. Płyn w garnku uzupełnić 1,5 litra wrzącej wody lub wywarem drobiowym i gotować pod przykryciem około 15 minut.
  6. Dodać fasolkę szparagową i kurkumę, gotować około 10 minut.
  7. Pod koniec wrzucić makaron i gotować około 8 minut, aż warzywa i makaron będą miękkie.
  8. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą.
  9. Podawać ze śmietanką, jeśli lubimy zupy z jej dodatkiem.

    Zobacz również: zupa z soczewicy z makaronem.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady