Zupa z fasolki szparagowej

/ 0

Prosty przepis na pożywną i lekkostrawną zupę z fasolki szparagowej. Zdrowa zupa, której przygotowanie jest łatwe, a do tego rewelacyjnie smakuje. Zupa z fasolki szparagowej szczególnie sprawdza się w porze letniej, gdyż jest pełna warzyw i nie powoduje uczucia ciężkości po zjedzeniu.  

Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową
Lubię zupy, a latem mogę jeść tylko same zupy. Zupa z fasolki szparagowej najlepiej smakuje latem, gdy fasolka jest młoda. Fasolka szparagowa najczęściej podawana jest do obiadu z podsmażoną na maśle bułką tartą, ale przyznam, że w takiej formie jej nie lubię. Zamiast kalorycznej bułki do fasoli wolę lekki sos winegret z ziołami.

Ponoć Polacy jedzą najwięcej zupy na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż zdrowa zupa jest podstawą każdego obiadu. Zupa z fasolą szparagową może być podana ze śmietanką, ale trzeba pamiętać, że śmietanka podniesie jej kaloryczność. Pożywna zupa na obiad.
Zupa z makaronem i fasolką szparagową
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 105 kcal
Kategoria: przystawka, zupa
Dieta: wegetariańska

Przepis na zupę z fasolki szparagowej

Składniki na zupę z fasolki szparagowej:

  • 150 g fasolki szparagowej
  • 5 ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • mała wiązka koperku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pieprz i sól do smaku
  • 50 g masła do smażenia
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 300 - 500 ml wywaru drobiowego
  • 100 g drobnego makaronu
  • 3 l garnek
  • śmietanka 30% do podania (opcjonalnie)
Opis krok po kroku:

Jak zrobić zupę z fasolki szparagowej?

  1. Fasolkę oczyścić poprzez odcięcie twardych ogonków i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Marchewki i ziemniaki obrać, następnie drobno pokroić i podsmażyć na maśle.
  3. Cebule i czosnek po obraniu pokroić w drobną kostkę, a koperek posiekać.
  4. Do gotującego się wywaru drobiowego dodać podsmażone na oleju cebule i czosnek, następnie dodać podsmażone marchewki i ziemniaki.
  5. Płyn w garnku uzupełnić 1,5 litra wrzącej wody lub wywarem drobiowym i gotować pod przykryciem około 15 minut.
  6. Dodać fasolkę szparagową i kurkumę, gotować około 10 minut.
  7. Pod koniec wrzucić makaron i gotować około 8 minut, aż warzywa i makaron będą miękkie.
  8. Zupę doprawić do smaku pieprzem i solą.
  9. Podawać ze śmietanką, jeśli lubimy zupy z jej dodatkiem.

    Zobacz również: zupa z soczewicy z makaronem.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *