Leczo paprykowe z kalafiorem i klopsikami

/ 1

Prosty przepis na leczo paprykowe z kalafiorem i klopsikami. Lekki i zdrowy obiad, który łato się przygotowuje i zazwyczaj wszystkim smakuje. Leczo z papryki z klopsikami drobiowymi na pożywny i pyszny obiad dla całej rodziny.

Leczo z papryki i kalafiora z klopsikami
Prosty przepis na leczo paprykowe z kalafiorem i klopsikami jest jednym z chętniej robionych dań na obiad w moim domu. Zdrowy obiad, który składa się z pożywnych klopsików z indyka i dużej ilości leczo z kalafiora i papryki. U mnie wersja raczej łagodna, ale jeśli ktoś lubi bardziej ostro to sos powinien doprawiać według swoich upodobań.

Mięso mielone na klopsiki najlepiej, aby było z różnych części indyka. Klopsiki przygotowane z takiego mięsa są smaczniejsze i bardziej wilgotne. Bułkę tartą dodawać stopniowo, gdyż mięso może mieć różną wilgotność.
Leczo z papryki z klopsikami i kalafiorem

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 60 minut

Przepis na leczo paprykowe z kalafiorem i klopsikami:

  • 3 papryki
  • 1/2 kalafiora
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Klopsiki:

  • 1 kg mielonego indyka
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 - 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka łyżek oleju do smażenia
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić leczo paprykowe z kalafiorem i klopsikami?

  1. Mięso mielone z indyka wymieszać z pozostałymi składnikami, dobrze wyrobić dłonią i uformować z niego klopsiki wielkości piłeczki do pingponga. Mięso po wyrobieniu odstawić na około 10 minut, wtedy łatwiej będzie formować klopsiki.
  2. Następnie klopsiki obsmażyć, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, zalać passatą, po czym dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem około 15 minut.
  3. Do klopsików dodać pokrojonego na mniejsze kawałki kalafiora i paprykę. Dusić wszystko pod przykryciem do czasu, aż warzywa zmiękną.
  4. Leczo doprawić według swoich upodobań pieprzem i solą, gdyż z przepisu leczo wychodzi raczej łagodne.

    Zobacz również: leczo z indyka z piekarnika.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *