Sernik bez pieczenia z borówkami

/ 2

Sernik bez pieczenia z borówkami to bardzo łatwe do zrobienia ciasto na zimno, które jest idealnym deserem na lato. Prosty przepis na ciasto bez pieczenia z borówkami o umiarkowanej słodyczy i bardzo orzeźwiającym smaku. Sernik na zimno jest jednym z częściej robionych deserów latem. Sernik bez pieczenia z galaretkami i borówkami nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to i dobrze wygląda.

Sernik na zimno z galaretką i borówkami
Przepis na sernik bez pieczenia z borówkami bardzo często robię, gdyż wszystkim zawsze smakuje i łatwo się go przygotowuje. Sernik na zimno to dość szybkie ciasto bez pieczenia, ale wymaga nieco cierpliwości, gdyż trzeba pilnować stopnia tężenia galaretek. W zasadzie jest to jedyna trudność, której nie da się określić czasowo i po prostu trzeba pilnować.

Sernik bez pieczenia z borówkami dobrze wychodzi zarówno z mielonego sera na wagę, jak i z sera z wiaderka. Sernik z sera z wiaderka może mieć mniej serowy smak, ale będzie bardziej delikatny, gdyż ser w wiaderku zazwyczaj jest mocno mielony.
Sernik z galaretkami i owocami
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma o średnicy 28 cm

Przepis na sernik bez pieczenia z borówkami:

  • 1 kg mielonego sera białego (może być z wiaderka)
  • 8 - 10 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki o smaku borówkowym
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 150 g herbatników do wyłożenia formy
  • 300 g borówki amerykańskiej
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml.

Jak zrobić sernik bez pieczenia z borówkami?

  1. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i wystudzić.
  2. Formę wyłożyć folią spożywczą i na spodzie rozłożyć herbatniki.
  3. Ser zmiksować z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo lekko tężejące galaretki. Galaretka powinna przyklejać się do łyżki, ale być na tyle płynna, aby z niej spływać.
  4. Ser z galaretkami powoli wylać na herbatniki i wstawić na około 20 minut do lodówki. Masę serową do formy najlepiej przekładać łyżką, gdyż herbatniki mogą wypłynąć, jeśli dość rzadki płyn będzie od razu wlany.
  5. Galaretki o smaku borówkowym rozpuścić w 750 ml wrzątku i wystudzić.
  6. Na wierzchu zastygniętego sernika rozsmarować kilka łyżek galaretki i rozłożyć równomiernie umyte i osuszone borówki. Formę wstawić na 5 - 7 minut do lodówki, po czym na borówki wylać pozostałą galaretkę. W ten sposób borówki pozostaną na serniku i nie wypłyną na wierzch jeszcze płynnej galaretki.
  7. Sernik z borówkami wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby zastygł i herbatniki zmiękły.

    Zobacz również: sernik na zimno z borówkami.

Komentarze

  1. Piękny i pyszny serniczek 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli tak samo smakuje, jak wygląda to na pewno wkrótce zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *