Sernik bez pieczenia z borówkami

/ 2

Sernik bez pieczenia z borówkami to bardzo łatwe do zrobienia ciasto na zimno, które jest idealnym deserem na lato. Prosty przepis na ciasto bez pieczenia z borówkami o umiarkowanej słodyczy i bardzo orzeźwiającym smaku. Sernik na zimno jest jednym z częściej robionych deserów latem. Sernik bez pieczenia z galaretkami i borówkami nie dość, że rewelacyjnie smakuje, to i dobrze wygląda.

Sernik na zimno z galaretką i borówkami
Przepis na sernik bez pieczenia z borówkami bardzo często robię, gdyż wszystkim zawsze smakuje i łatwo się go przygotowuje. Sernik na zimno to dość szybkie ciasto bez pieczenia, ale wymaga nieco cierpliwości, gdyż trzeba pilnować stopnia tężenia galaretek. W zasadzie jest to jedyna trudność, której nie da się określić czasowo i po prostu trzeba pilnować.

Sernik bez pieczenia z borówkami dobrze wychodzi zarówno z mielonego sera na wagę, jak i z sera z wiaderka. Sernik z sera z wiaderka może mieć mniej serowy smak, ale będzie bardziej delikatny, gdyż ser w wiaderku zazwyczaj jest mocno mielony.
Sernik z galaretkami i owocami
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma o średnicy 28 cm

Przepis na sernik bez pieczenia z borówkami:

  • 1 kg mielonego sera białego (może być z wiaderka)
  • 8 - 10 łyżek cukru pudru
  • 2 galaretki o smaku borówkowym
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
  • 150 g herbatników do wyłożenia formy
  • 300 g borówki amerykańskiej
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml.

Jak zrobić sernik bez pieczenia z borówkami?

  1. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzątku i wystudzić.
  2. Formę wyłożyć folią spożywczą i na spodzie rozłożyć herbatniki.
  3. Ser zmiksować z cukrem pudrem i nie przerywając miksowania, dodawać stopniowo lekko tężejące galaretki. Galaretka powinna przyklejać się do łyżki, ale być na tyle płynna, aby z niej spływać.
  4. Ser z galaretkami powoli wylać na herbatniki i wstawić na około 20 minut do lodówki. Masę serową do formy najlepiej przekładać łyżką, gdyż herbatniki mogą wypłynąć, jeśli dość rzadki płyn będzie od razu wlany.
  5. Galaretki o smaku borówkowym rozpuścić w 750 ml wrzątku i wystudzić.
  6. Na wierzchu zastygniętego sernika rozsmarować kilka łyżek galaretki i rozłożyć równomiernie umyte i osuszone borówki. Formę wstawić na 5 - 7 minut do lodówki, po czym na borówki wylać pozostałą galaretkę. W ten sposób borówki pozostaną na serniku i nie wypłyną na wierzch jeszcze płynnej galaretki.
  7. Sernik z borówkami wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby zastygł i herbatniki zmiękły.

    Zobacz również: sernik na zimno z borówkami.

Komentarze

  1. Piękny i pyszny serniczek 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli tak samo smakuje, jak wygląda to na pewno wkrótce zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady