Indyk w kapuście

Indyk w kapuście jest zdrowym i pożywnym jednogarnkowym daniem obiadowym. Kapusta i mięso z indyka sprawiają, że posiłek jest nie tylko sycący, ale i zdrowy. Pierś z indyka jest chudym i lekkostrawnym mięsem.

Pierś indyka duszona w kapuście
Do indyka w kapuście wykorzystałam tym razem pierś, ale świetnie sprawdzi się również udziec. Jeśli użyte mięso będzie razem ze skórą, to danie stanie się również bardziej kaloryczne. Połączenie kapusty z nawet nieco bardziej tłustym kawałkiem mięsa i przyprawami sprawia, że powstałe danie jest lepiej trawione. Wiadomo przecież, że jedzenie kapusty może nawet odchudzać.

Z przypraw do kapusty zawsze dodaję kminek, dzięki niemu kapusta traci swoje właściwości gazotwórcze. Ostatnio również odkryłam smak kminu rzymskiego, jednak tak, jak i kminek, należy go stosować z umiarem, gdyż dodany w nadmiarze może pokonać inne smaki. Kapusta oprócz kminku lubi również koperek i tego to już daję nieco więcej. Połączenie kapusty, mięsa i przypraw daje bardzo aromatyczne i pyszne danie.
Kapusta z warzywami i mięsem z indyka
Ilość porcji: 6 - 8
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na indyka w kapuście:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 mała główka kapusty
  • 2 - 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek koperku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • pieprz i sól do smaku
  • 400 - 500 ml gorącej wody lub bulionu
  • olej do smażenia

Jak zrobić indyka w kapuście?

  1. Mięso indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki. Krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
  2. Kapustę drobno poszatkować.
  3. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki.
  4. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Pomidory pokroić w drobną kostkę.
  6. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  7. Mięso włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, aby całe było nią pokryte. Garnek powinien być dość duży, aby zmieściła się później jeszcze kapusta. Wody zbyt dużo nie dodawać, gdyż dojdzie jeszcze płyn z gotowanej kapusty. 
  8.  Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone marchewki i pietruszkę. Dusić pod przykryciem około 15 minut, w międzyczasie dodać również podsmażoną cebulę i czosnek.
  9. Następnie partiami dodawać kapustę i pomidory. Przyprawić kminkiem, majerankiem, kminem rzymskim i papryką. Dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
  10. Gdy kapusta będzie prawie miękka, dodać pokrojoną paprykę, posiekany koperek i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować jeszcze kilka minut, aby papryka była miękka.
  11. Indyk w kapuście najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami.

    Zobacz również: łopatka w kapuście.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *