Placuszki gryczane ze śliwkami

Pyszne i łatwe do przygotowania placuszki gryczane ze śliwkami. Proste wegetariańskie danie na zdrowe śniadanie lub podwieczorek, nie tylko dla dzieci. Bezglutenowy pyszny posiłek z mąki gryczanej.

Placki z mąki gryczanej
Puszyste i bardzo delikatne placuszki gryczane ze śliwkami są doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę. Placuszki zrobione są z bezglutenowej mąki gryczanej z dodatkiem płatków owsianych i śliwek. Jeśli nie macie mąki gryczanej to, możecie drobno zmielić nieprażoną kaszę gryczaną. Słodycz placuszków jest uzależniona od słodkości dodanych śliwek. Nie polecam zwiększania ilości cukru lub miodu, gdyż placuszki mogą zbyt mocno się przypiekać. Jeśli śliwki są kwaśne to po usmażeniu lepiej placuszki posypać większą ilością cukru pudru. Najlepiej smażyć niezbyt duże placuszki, wtedy łatwiej będzie je obracać.
Wegetariańskie placki gryczane ze śliwkami

Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na placuszki gryczane ze śliwkami:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 40 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 10 - 12 śliwek
  • 5 - 6 suszonych śliwek (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić placuszki gryczane ze śliwkami?

  1. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, cynamonem, solą i płatkami owsianymi.
  2. Dodać jajka, jogurt, rozpuszczony miód i olej kokosowy, wszystko wymieszać.
  3. Następnie dodać pokrojone w kostkę śliwki i ponownie wymieszać.
  4. Smażyć niezbyt duże placuszki, na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, to patelnię posmarować olejem tylko przed nałożeniem pierwszej porcji placuszków.
  5. Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem. 
  6. Placuszki gryczane dobrze smakują podane ze smażonymi z masłem i cukrem śliwkami. Pokrojone śliwki, należy przesmażyć na patelni z 2 łyżkami masła, łyżeczką soku z cytryny i cukrem do smaku.

    Zobacz również: bliny gryczane.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady