2020-10-12

Placuszki gryczane ze śliwkami

Pyszne i łatwe do przygotowania placuszki gryczane ze śliwkami. Proste wegetariańskie danie na zdrowe śniadanie lub podwieczorek, nie tylko dla dzieci. Bezglutenowy pyszny posiłek z mąki gryczanej.

Placki z mąki gryczanej
Puszyste i bardzo delikatne placuszki gryczane ze śliwkami są doskonałym pomysłem na zdrową przekąskę. Placuszki zrobione są z bezglutenowej mąki gryczanej z dodatkiem płatków owsianych i śliwek. Jeśli nie macie mąki gryczanej to, możecie drobno zmielić nieprażoną kaszę gryczaną. Słodycz placuszków jest uzależniona od słodkości dodanych śliwek. Nie polecam zwiększania ilości cukru lub miodu, gdyż placuszki mogą zbyt mocno się przypiekać. Jeśli śliwki są kwaśne to po usmażeniu lepiej placuszki posypać większą ilością cukru pudru. Najlepiej smażyć niezbyt duże placuszki, wtedy łatwiej będzie je obracać.
Wegetariańskie placki gryczane ze śliwkami

Ilość porcji: 30
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na placuszki gryczane ze śliwkami:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 40 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • 100 ml gęstego jogurtu
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 10 - 12 śliwek
  • 5 - 6 suszonych śliwek (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić placuszki gryczane ze śliwkami?

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą i płatkami owsianymi.
  2. Dodać jajka, jogurt, rozpuszczony miód i olej kokosowy, wszystko wymieszać.
  3. Następnie dodać pokrojone w kostkę śliwki i ponownie wymieszać.
  4. Smażyć niezbyt duże placuszki, na umiarkowanie rozgrzanej patelni posmarowanej olejem. Jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, to patelnię posmarować olejem tylko przed nałożeniem pierwszej porcji placuszków.
  5. Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem. 
  6. Placuszki gryczane dobrze smakują podane ze smażonymi z masłem i cukrem śliwkami. Pokrojone śliwki, należy przesmażyć na patelni z 2 łyżkami masła, łyżeczką soku z cytryny i cukrem do smaku.

    Zobacz również: bliny gryczane.

6 komentarzy:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry