2020-10-23

Pizza domowa - ciasto i dodatki

Najlepsza pizza domowa — przepis na ciasto i dodatki. Pizza domowa na cienkim cieście, która z wierzchu jest przyjemnie chrupiąca, a w środku delikatnie miękka. Z umiarkowaną ilością składników zatopionych w serze i niespadających podczas jedzenia.

Pizza z szynką i salami
Tym razem ciasto do pizzy zrobiłam z oryginalnej włoskiej mąki typ 00, która zawiera zdecydowanie więcej glutenu i dzięki temu wyrabiane ciasto jest bardziej sprężyste i nie rwie się przy rozciąganiu. Jeśli nie macie tego typu mąki, to możecie użyć mąki pszennej typu 450. Dodałam również minimalną ilość drożdży, co jest zalecane przez włoskich mistrzów od wypiekania pizzy. Ciasto wyszło rewelacyjne, chociaż na początku wyrabiania trzeba nieco popracować. Pizza najlepsza jest zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale zimna również jest do zjedzenia i nie staje się gumowa.

Z przepisu wychodzi 4 średnie lub 2 duże pizze. Jeśli chodzi o dodatki, to u mnie było: 
  1. szynka+pieczarki+cebula+papryka
  2. salami+pieczarki+cebula
  3. boczek+cebula+chili
  4. to, co pozostało z pokrojonych składników
Do każdej pizzy był sos i pokrojony w drobną kostkę żółty ser mozzarella. Ser zawsze kroję w kostkę i posypuję nim równomiernie posmarowane cienką warstwą sosu ciasto. Następnie rozkładam cienkie plasterki mięsa, pieczarki, paprykę i cebulę. Z ilością składników nie przesadzać, gdyż pizza się dobrze nie wypiecze. Ten sposób podpatrzyłam kiedyś u włoskiego kucharza i powiem, że się sprawdza. Ser równomiernie się roztapia, utrzymuje składniki i się nie przypala.
Pizza z szynką i pieczarkami
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 40 minut + wyrastanie i pieczenie
Wielkość: średnica 20 - 25 cm

Pizza domowa składniki na ciasto i dodatki:

Pizza domowa ciasto:

  • 500 g mąki typu 00
  • 10 g świeżych drożdży
  • 250 - 300 ml ciepłej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki cukru

    Pizza domowa sos:

  • 250 ml gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

    Pizza domowa dodatki:

  • 2 cebule szalotki
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 150 g pieczarek
  • 20 g salami
  • 20 g boczku wędzonego
  • 20 g szynki pieczonej
  • 300 g sera żółtego mozzarella

Jak zrobić pizzę domową — ciasto i dodatki?

  1. W 100 ml ciepłej wody rozmieszać drożdże, łyżkę mąki i 1/2 łyżeczki cukru. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Płyn powinien podwoić swoją objętość.
  2. Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, większą część wody i wymieszać. Część mąki pozostawić do podsypywania podczas wyrabiania ciasta. Całej wody od razu nie wlewać, należy zobaczyć, jak bardzo jest chłonna mąka. 
  3. Dodać sól, oliwę i wyrabiać ciasto dłonią do czasu (około 20 minut), aż stanie się miękkie, sprężyste i będzie odklejać się od dłoni. Delikatnie można podsypywać pozostawioną wcześniej mąką. Ilości mąki nie zwiększać, gdyż ciasto będzie zbyt twarde.
  4. Wyrobione ciasto przykryć ścierką i odstawić na około 90 minut w ciepłe miejsce, aby urosło.
  5. Następnie ciasto odgazować i podzielić na 4 części, z których uformować kule. Każdą z kul rozciągać na desce zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby uzyskać placki o średnicy 20 - 25 cm i grubości 0,5 cm. Z takich placków po upieczeniu będzie pizza na cienkim cieście. Niewykorzystane od razu kule ciasta, można w misce przykryć, wstawić do lodówki i zrobić pizzę na dzień następny. 
  6. Uformowane ciasto posmarować niewielką ilością wcześniej rozmieszanego sosu, pozostawiając 1 - 2 cm brzeg, aby po upieczeniu powstał nieco wyższy rant.
  7. Następnie równomiernie posypać pokrojonym w drobną kostkę żółtym serem mozzarella. Rozłożyć cienkie plastry salami, szynki lub wędzonego boczku, po wierzchu posypać pieczarkami i cebulą. Pieczarki i cebulę wcześniej pokroić w cienkie plasterki i oprószyć delikatnie solą, która wyciągnie nadmiar wody. 
  8. Z ilością i grubością dodatków nie przesadzać, gdyż zbyt mocno obciążą ciasto i równomiernie się pizza nie wypiecze. Ponadto, roztopiony w środku ser nie będzie w stanie utrzymać dodatków na pizzy i będą one z niej spadać podczas jedzenia.
  9. Pizzę piec w piekarniku nagrzanym do co najmniej 230 stopni C przez około 8 minut. Czas pieczenia zależy od indywidualnych właściwości piekarnika. Najlepiej pizzę wkładać na wcześniej rozgrzaną blaszkę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy. 

    Zobacz również: sos do pizzy.

4 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry