2020-10-03

Karkówka w stylu azjatyckim

Karkówka w stylu azjatyckim to smaczne i bardzo szybkie do zrobienia danie obiadowe. Pikantne i soczyste mięso z dużą ilością słodkiej marchewki i przypraw.

Wieprzowina z marchewką, cebulką i sezamem
Karkówka w stylu azjatyckim była przygotowana metodą smażenia zwaną stir-fry, czyli smażenia w mocno rozgrzanym woku z intensywnym mieszaniem składników. Metoda ta jest powszechnie stosowana w kuchni chińskiej i pozwala na szybkie zamknięcie porów w mięsie, dzięki czemu staje się ono kruche i zarazem soczyste. Do tego sposobu smażenia, mięso kroi się na bardzo cienkie plasterki (1 - 2 mm), co sprawia, że po usmażeniu jest ono delikatne i soczyste. Mięso przed krojeniem można nawet zamrozić, wtedy będzie łatwiej go pokroić w cienkie plasterki.

Technika stir-fry pozwala na przygotowanie bardzo szybko chrupiących warzyw i kruchego mięsa z zachowaniem ich cudownego aromatu i smaku. Sposób przyprawienia i użyte składniki, można dostosować do swoich upodobań i sezonu na dane warzywa. Prezentowane przeze mnie danie jest o umiarkowanej ostrości, gdyż nie lubię zbyt pikantnych dań.
Mięso z warzywami i sezamem po azjatycku
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut

Składniki na karkówkę w stylu azjatyckim:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 5 marchewek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 kawałki trawy cytrynowej lub 3 krople olejku z trawy cytrynowej
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 3 cm świeżego imbiru lub 1 łyżeczka w proszku
  • sól do smaku
  • 2 - 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 - 3 łyżki oleju kokosowego lub rzepakowego.

Dodatkowo:

  • szczypiorek lub cebula dymka do podania
  • podprażony sezam

Jak zrobić karkówkę w stylu azjatyckim?

  1. Mięso pokroić w poprzek włókien na plasterki o grubości 1 - 2 mm.
  2. Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek w plasterki.
  4. Paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  5. Wymieszać sos sojowy z sosem rybny i cukrem, następnie połączyć z pokrojonym mięsem i odstawić na około 10 minut.
  6. Mocno rozgrzać wok lub głęboką patelnię z niewielką ilością oleju, krótko obsmażyć mięso (3 - 4 minuty) i zdjąć z patelni. Mięso podczas smażenia należy ciągle mieszać.
  7. Następnie obsmażyć pokrojone marchewki, cebulę z czosnkiem oraz paprykę.
  8. Nie przerywając mieszania do warzyw wrzucić mięso, trawę cytrynową, imbir, chili i dodać wodę.
  9. Przyprawić do smaku solą i sokiem z limonki, krótko przesmażyć.
  10. Podczas smażenia zawartość woka trzeba ciągle mieszać, a sam wok powinien być mocno rozgrzany, aby mięso się smażyło, a nie dusiło. Smażyć krótko, ale intensywnie.
  11. Dobrze usmażone mięso będzie miękkie i soczyste, a warzywa lekko chrupiące, ale nie surowe.
  12. Karkówkę w stylu azjatyckim podawać z posiekanym szczypiorkiem i uprażonym sezamem.

    Zobacz również: boczek po japońsku.

1 komentarz:

  1. Chętnie wypróbuję przepis, gdyż uwielbiam smaki azjatyckie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry