Indyk w kapuście
Indyk w kapuście jest pożywnym daniem jednogarnkowym, które warto zrobić na obiad. Pierś indyka w kapuście jest daniem nie tylko sycącym, ale i zdrowym. Pierś z indyka to chude i lekkostrawne mięso, dlatego warto mieć je w swojej diecie.
Indyk w kapuście tym razem został zrobiony z piersi indyka, ale świetnie sprawdzi się
również udziec. Jeśli użyte mięso będzie razem ze skórą, to danie stanie się
również bardziej kaloryczne. Połączenie kapusty z nawet nieco bardziej tłustym
kawałkiem mięsa i przyprawami sprawia, że powstałe danie jest lepiej trawione. Jedzenie kapusty zalecane jest nawet w dietach odchudzających. Pierś indyka w kapuście jest bardzo łatwa do przygotowania.
Do kapusty zawsze dodaję kminek, dzięki niemu kapusta traci swoje
właściwości gazotwórcze. Ostatnio również odkryłam smak kminu rzymskiego,
jednak tak, jak i kminek, należy go stosować z umiarem, gdyż dodany w
nadmiarze może pokonać inne smaki. Kapusta oprócz kminku lubi również koperek
i daję go nieco więcej. Połączenie kapusty, mięsa i przypraw daje
bardzo aromatyczne i pyszne danie.
Przepis na indyka w kapuście
Składniki na indyka w kapuście:
- 1 kg piersi z indyka
- 1 mała główka kapusty
- 2 - 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek koperku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- pieprz i sól do smaku
- 400 - 500 ml gorącej wody lub bulionu
- olej do smażenia
Jak zrobić indyka w kapuście?
- Mięso indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki. Krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
- Kapustę drobno poszatkować.
- Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w półplasterki.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki.
- Pomidory pokroić w drobną kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Mięso włożyć do garnka i zalać gorącą wodą, aby całe było nią pokryte. Garnek powinien być dość duży, aby zmieściła się później jeszcze kapusta. Wody zbyt dużo nie dodawać, gdyż dojdzie jeszcze płyn z gotowanej kapusty.
- Dodać liść laurowy, ziele angielskie, pokrojone marchewki i pietruszkę. Dusić pod przykryciem około 15 minut, w międzyczasie dodać również podsmażoną cebulę i czosnek.
- Następnie partiami dodawać kapustę i pomidory. Przyprawić kminkiem, majerankiem, kminem rzymskim i papryką. Dusić pod przykryciem do miękkości kapusty.
- Gdy kapusta będzie prawie miękka, dodać pokrojoną paprykę, posiekany koperek i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Gotować jeszcze kilka minut, aby papryka była miękka.
-
Indyk w kapuście najlepiej smakuje z ugotowanymi ziemniakami.
Bogactwo witamin i minerałów!
OdpowiedzUsuńPyszniutki obiadek :) Dobrego weekendu :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, często jem indyka :)
OdpowiedzUsuńbrzmi pysznie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiady.
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko, w pysznej oprawie! <3
OdpowiedzUsuńAle to danie musi być aromatyczne! Pycha! :D