Ciasto fasolowe bez cukru i mąki

Ciasto fasolowe bez cukru i mąki jest jednym z deserów, który odpowiedni jest nawet dla osób będących na diecie. Ciasto z fasoli jest słodkie dzięki naturalnej słodyczy zawartej w daktylach i bananach. Dzięki fasoli ciasto ma odpowiednią konsystencję brownie, ale jest bez mąki i mleka.

Ciasto z fasoli bez mąki
Przepis na ciasto fasolowe bez cukru i mąki nie zawiera w swoim składzie również mleka. Przygotowanie ciasta z fasoli jest bardzo proste, nie wymaga długiego miksowania, wystarczy tylko jedna miska i blender do rozdrobnienia składników. Brownie z fasoli po upieczeniu jest wilgotne, ale nie jest mokre i bardzo dobrze się kroi.

Według mnie to szybkie ciasto z fasoli jest wystarczająco słodkie i nie wymaga dosładzania. Do ciasta rewelacyjnie pasuje polewa z gorzkiej czekolady, ale ona zdecydowanie podniesie wartość kaloryczną. Ciasto podczas pieczenia może nieco popękać, ale po wystygnięciu nic to nie przeszkadza. Można uniknąć pękania ciasta, ale trzeba piec je nieco dłużej w niższej temperaturze.
Ciasto fit brownie z fasoli
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 170 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa, bezmleczna
Forma: 29 cm x 10 cm x 7 cm

Przepis na ciasto fasolowe bez cukru i mąki

Składniki na ciasto z fasoli:

  • 240 g fasoli czerwonej (1 puszka)
  • 4 jajka
  • 100 g daktyli suszonych
  • 240 g dojrzałych bananów (2 sztuki)
  • 3 łyżki kakao naturalnego (30 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • olej do posmarowania formy
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto fasolowe bez cukru i mąki?

  1. Suszone daktyle zalać wrzątkiem i odstawić, aby zmiękły.
  2. Fasolę z puszki przepłukać na sitku zimną wodą i odsączyć.
  3. Do odsączonej fasoli dodać daktyle (bez wody), pokrojone banany, jajka, olej i wymieszane z proszkiem do pieczenia kakao. Wszystko dokładnie rozdrobnić blenderem i wymieszać.
  4. Masę na ciasto fasolowe przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
  5. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, do tzw. suchego patyczka. Patyczek może być nieco wilgotny, ale nie może być na nim surowego ciasta.
  6. Po upieczeniu ciasta od razu nie wyjmować z formy, tylko odczekać około 10 minut.
  7. Ciasto z fasoli można delikatnie oprószyć kakao, cukrem pudrem lub polać czekoladą.

    Zobacz również: ciasto fit brownie.

Komentarze

  1. Jak bez mąki to coś dla mnie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *