Batoniki z żurawiny i kokosa

/ 8

Fit słodycze to ostatnio bardzo popularny temat wśród osób aktywnych i dbających o zdrowe odżywianie. Batoniki z żurawiny i kokosa doskonale wpasują się w ten trend. Prostota i łatwy sposób przygotowania batoników z żurawiny i kokosa, poza walorami smakowymi i wizualnymi jest niewątpliwie dodatkowym ich atutem. 

Ciasteczka z żurawiny i wiórków kokosowych
Tym razem przepis na batoniki z żurawiny i kokosa, gdyż uwielbiam zdrowe i szybkie do przygotowania smakołyki z bakalii. W moich batonikach użyłam tylko 3 składników: suszonej żurawiny, nierafinowanego oleju kokosowego i wiórków kokosowych. Według mnie połączenie idealne i nie wymaga dodatkowego dosładzania. Przyjemny, tylko delikatnie wyczuwalny kwaskowy, a zarazem lekko słodkawy smak żurawiny, powinien przypaść do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Żurawina zawiera w sobie bardzo dużo witaminy C, błonnika i substancji antybakteryjnych, które dobroczynnie wpływają na nasze drogi moczowe, z czego szczególnie powinny korzystać kobiety. Połączenie jej z bardzo zdrowym i korzystnym dla naszego zdrowia olejem kokosowym sprawia, że możemy takie zdrowe batoniki zjadać bez wyrzutów sumienia i dawać je naszym dzieciom. Do wykonania tego smakołyku, najlepiej wykorzystać dobrej jakości suszoną żurawinę, która nie była konserwowana siarką.
Deser z suszonej żurawiny i wiórków kokosowych

Przepis na batoniki z żurawiny i kokosa

Składniki na batoniki z żurawiny i kokosa:

(na 6 sztuk o wymiarach 10 cm x 2 cm x 1 cm)
  • 250 g suszonej żurawiny
  • 4 łyżki nieafinowanego oleju kokosowego
  • 8 łyżek wiórków kokosowych

Jak przygotować fit batoniki z żurawiny?

  1. Olej włożyć do kubeczka i wstawić do miski z gorącą wodą, aby się delikatnie zluzował. Oleju nie traktować zbyt wysoką temperaturą, gdyż utraci swoje zdrowotne właściwości.
  2. Połączyć żurawinę z olejem i rozdrobnić ją blenderem do postaci średniej grubości mokrego piasku. Pod koniec dodać 6 łyżek wiórków kokosowych i dokładnie blenderem wszystko wymieszać.
  3. Powstałą masę przełożyć do silikonowej foremki lub metalowej wyłożonej folią i łyżką dociskając starannie wygładzić powierzchnię, aby powstał równy prostokąt.
  4. Pozostałymi 2 łyżkami wiórków obsypać wierzch i docisnąć je łyżką, wtedy przy krojeniu nie będą zbyt mocno się obsypywać.
  5. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 - 3 godziny, aby masa zastygła.
  6. Batoniki pokroić ostrym nożem (dobrze kroi nożyk do pizzy) na niezbyt duże kawałki. U mnie batoniki miały 10 cm x 2 cm x 1 cm, ale polecam kroić mniejsze 5 cm x 2 cm x 1 cm, wtedy są wygodniejsze do jedzenia.
Zobacz również: czekoladki kokosowe Bounty.

Komentarze

  1. Jakie świetne batoniki! Kiedyś kupowałam podobne owocowe, ale domowe dużo lepsze i bez konserwantów. Super! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Batoniki mają bardzo przyjemny kwaskowy, a zarazem delikatnie słodki smak i wiadomo z czego są wykonane.

      Usuń
  2. Bardzo lubię żurawinę samą i pod każdą inną postacią. Te batoniki bardzo mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie batony mogę jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale wspaniałe batony, poproszę jednego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Proszę śmiało się częstować :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *