Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła bardzo smaczna zapiekanka gołąbkowa.

Gołąbki bez zawijania

Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana.

Ryż zapiekany z kapustą i mięsem

Składniki:

(na dużą formę o wymiarach 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 
  • 1/2 główki białej kapusty (około 1 kg)
  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa)
  • 3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie ryż basmati)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie z bazylią i oregano)
  • 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 3 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej (może być razowa)
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 - 2 łyżki soli do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu 
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą i odstawić na około 30 minut by puściła sok, po czym zlać go. 
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  4. Pomidory, koncentrat, wodę i sól wymieszać na jednolity sos. 
  5. Do mięsa dodać żółtka (z białek ubić pianę), mąkę, cebulę, czosnek, majeranek, pieprz, cząber, chili, sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suchy ryż.
  6. Kapustę wymieszać z marchewką i kminkiem, dodać mięso z ryżem i sos z pomidorów, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Powstała masa jest dość rzadka, taka ma być, w czasie pieczenia cały płyn wchłonie ryż.
  7. Masę przelać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady