Zapiekanka gołąbkowa

Zapiekanka w sam raz dla osób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła bardzo smaczna zapiekanka gołąbkowa.

Gołąbki bez zawijania

Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana.

Ryż zapiekany z kapustą i mięsem

Składniki:

(na dużą formę o wymiarach 34 cm x 25,5 cm x 7 cm) 
  • 1/2 główki białej kapusty (około 1 kg)
  • 1 kg mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka wieprzowa)
  • 3/4 szklanki suchego ryżu (u mnie ryż basmati)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie z bazylią i oregano)
  • 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 3 jajka
  • 2 - 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej (może być razowa)
  • 2 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 - 2 łyżki soli do posypania kapusty + 1 łyżeczka do mięsa + około 1/2 łyżeczki do sosu 
  • tłuszcz do posmarowania formy

Przygotowanie:

  1. Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce, wymieszać z solą i odstawić na około 30 minut by puściła sok, po czym zlać go. 
  2. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić.
  4. Pomidory, koncentrat, wodę i sól wymieszać na jednolity sos. 
  5. Do mięsa dodać żółtka (z białek ubić pianę), mąkę, cebulę, czosnek, majeranek, pieprz, cząber, chili, sól i dokładnie wymieszać. Następnie dodać suchy ryż.
  6. Kapustę wymieszać z marchewką i kminkiem, dodać mięso z ryżem i sos z pomidorów, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Powstała masa jest dość rzadka, taka ma być, w czasie pieczenia cały płyn wchłonie ryż.
  7. Masę przelać do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

    Zobacz również: gołąbki z sosem pomidorowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *