Zielone naleśniki

Dziś na obiad zielone naleśniki z dodatkiem młodego jęczmienia i farszem ze szpinaku. Ciasto na naleśniki dzięki sproszkowanej postaci młodego jęczmienia, uzyskało piękny zielony kolor. Farsz do naleśników zrobiony został ze szpinaku i żółtego sera.

Naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki lubią wszyscy w moim domu, więc dość często goszczą na naszym stole. Ostatnio eksperymentuję z farszem ze szpinaku i kolorem naleśników. Zielony kolor uzyskałam dodając sproszkowanego młodego jęczmienia, który kupiony był jako witaminowy dodatek do koktajli.
Farsz do naleśników ze szpinaku otrzymał dodatkowo pyszną wkładkę z suszonych pomidorów, które w połączeniu z serem świetnie podkreśliły smak szpinaku.
Naleśniki z młodym jęczmieniem i farszem ze szpinaku

Przepis na zielone naleśniki ze szpinakiem:

Składniki na zielone naleśniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Farsz do naleśników:

  • 450 g mrożonych liści szpinaku
  • 100 - 150 g twardego sera żółtego (u mnie typu korycińskiego)
  • 6 - 7 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia
  • pieprz i sól do smaku

Jak zrobić zielone naleśniki ze szpinakiem?

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować (ma być bez grudek) i odstawić na około 10 minut. Na delikatnie natłuszczoną, rozgrzaną patelnię wylewać porcjami ciasto i smażyć z obu stron cienkie naleśniki. 
  2. Szpinak rozmrozić, ewentualnie odcisnąć wodę.
  3. Pomidory te ze słoika w oliwie pokroić w paski, a te suche przed krojeniem chwilę potrzymać w niewielkiej ilości gorącej wody.
  4. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  5. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
  6. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać czosnek (pilnować, by nie przypalić), następnie szpinak, chwilę smażyć. Następnie dodać pomidory i śmietanę, pod koniec dodać ser i wymieszać. Po dodaniu sera można już patelnię zdjąć z palnika. Spróbować farsz i ewentualnie delikatnie doprawić pieprzem i solą.
  7. Usmażone naleśniki smarować farszem i składać.

    Zobacz również: naleśniki ze szpinakiem.

Komentarze

  1. Fajnie wyglądają, akurat mam młody jęczmień to wypróbuję ten sposób :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, warto wypróbować, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trudno uwierzyć, że dawniej nie jadałam szpinaku. Kiedyś zrobiłam ciasto ze szpinakiem które bardzo mi posmakowało i od tamtego czasu wprowadzam go do swojej diety coraz częściej. Naleśniki ze szpinakiem też zrobiłam. One są naprawdę przepyszne. Młodego jęczmienia natomiast nie dodaję to potraw. Zażywam go w tabletkach. Ale to bardzo dobry pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  4. Naleśniki wyglądają nie samowicie i w dodatku jęczmień jest bardzo zdrowy muszę wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają dość interesująco. Tak wegańsko, ale myślę, że fajnie jest spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smaczne, a jednocześnie zdrowe. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smaczne i zdrowe - czego chcieć więcej:) Oby więcej takich przepisów.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady