Pierniczki z lukrem

Przepis na szybkie pierniczki z lukrem, które przygotujesz bez wałkowania. Łatwe przygotowanie na pewno przypadnie do gustu osobom, które przed świętami nie mają zbyt dużo czasu na ich zrobienie. Pierniczki od razu po upieczeniu i wystudzeniu są miękkie i nie wymagają leżakowania.

Szybkie pierniczki z lukrem
Pierniczki z lukrem są bardzo aromatyczne, ich zasadniczy smak jest wyczuwalny dopiero po całkowitym wystudzeniu. Pierniczki są miękkie i dobrze się przechowują w zamkniętym pojemniku. Zapewniam, że na pewno przez tydzień są miękkie, u mnie dłużej nie wytrzymują, bo się je wcześniej zjada.

Smak pierniczków z lukrem zależy od użytej przyprawy do piernika, u mnie była domowa przyprawa do pierników. W sklepie wybierajcie taką, która w składzie na pierwszym miejscu zawiera dużo przypraw korzennych, a nie mąkę i cukier.

Smak pierniczków przypomina mi nieco znane wszystkim uszatki z lukrem, są one jednak bardziej aromatyczne i mniej się przyklejają do zębów. W pierniczkach z lukrem odpowiada mi także lekko chropowata powierzchnia, na której zatrzymuje się więcej lukru.
Łatwe pierniczki z lukrem
Ilość porcji: 40 
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

Składnik na pierniczki z lukrem:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie domowa przyprawa do piernika)
  • 2 łyżeczki kakao lub karobu
  • 170 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić pierniczki z lukrem?

  1. Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, solą i kakao.
  2. Jajko roztrzepać ze śmietaną i sodą oczyszczoną, następnie połączyć z suchymi składnikami.
  3. Ciasto wymieszać, aby powstała jednolita gęsta, lekko klejąca masa.
  4. Mocząc dłonie w zimnej wodzie, z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Ciasto przed formowaniem kulek, można wstawić na 60 minut do lodówki, wtedy ciasto mniej się lepi do palców.
  6. Kulki z ciasta układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 2 - 3 cm odstępy.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 15 - 20 minut.
  8. Pierniczki wystudzić, posmarować lukrem i pozostawić do wyschnięcia lukru.
  9. Składniki na lukier rozetrzeć, aby powstała jednolita i lśniąca konsystencja.

    Zobacz również: ciasteczka z masłem orzechowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady