Pierniczki z lukrem

Przepis na szybkie pierniczki z lukrem, które przygotujesz bez wałkowania. Łatwe przygotowanie na pewno przypadnie do gustu osobom, które przed świętami nie mają zbyt dużo czasu na ich zrobienie. Pierniczki od razu po upieczeniu i wystudzeniu są miękkie i nie wymagają leżakowania.

Szybkie pierniczki z lukrem
Pierniczki z lukrem są bardzo aromatyczne, ich zasadniczy smak jest wyczuwalny dopiero po całkowitym wystudzeniu. Pierniczki są miękkie i dobrze się przechowują w zamkniętym pojemniku. Zapewniam, że na pewno przez tydzień są miękkie, u mnie dłużej nie wytrzymują, bo się je wcześniej zjada.

Smak pierniczków z lukrem zależy od użytej przyprawy do piernika, u mnie była domowa przyprawa do pierników. W sklepie wybierajcie taką, która w składzie na pierwszym miejscu zawiera dużo przypraw korzennych, a nie mąkę i cukier.

Smak pierniczków przypomina mi nieco znane wszystkim uszatki z lukrem, są one jednak bardziej aromatyczne i mniej się przyklejają do zębów. W pierniczkach z lukrem odpowiada mi także lekko chropowata powierzchnia, na której zatrzymuje się więcej lukru.
Łatwe pierniczki z lukrem
Ilość porcji: 40 
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie

Składnik na pierniczki z lukrem:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika (u mnie domowa przyprawa do piernika)
  • 2 łyżeczki kakao lub karobu
  • 170 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić pierniczki z lukrem?

  1. Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, solą i kakao.
  2. Jajko roztrzepać ze śmietaną i sodą oczyszczoną, następnie połączyć z suchymi składnikami.
  3. Ciasto wymieszać, aby powstała jednolita gęsta, lekko klejąca masa.
  4. Mocząc dłonie w zimnej wodzie, z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  5. Ciasto przed formowaniem kulek, można wstawić na 60 minut do lodówki, wtedy ciasto mniej się lepi do palców.
  6. Kulki z ciasta układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 2 - 3 cm odstępy.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 15 - 20 minut.
  8. Pierniczki wystudzić, posmarować lukrem i pozostawić do wyschnięcia lukru.
  9. Składniki na lukier rozetrzeć, aby powstała jednolita i lśniąca konsystencja.

    Zobacz również: ciasteczka z masłem orzechowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *