Ryż z indykiem i warzywami

/ 2

Ryż z indykiem i warzywami to prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Pierś z indyka na domowy obiad, który przygotujesz łatwo i bez dużego wysiłku. Pierś indyka z ryżem świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaczny, a do tego zdrowy obiad.

Indyk z ryżem i warzywami
Ryż z indykiem i warzywami to proste danie na pyszny i zdrowy obiad. Indyk z warzywami jest najlepszym połączeniem i sprawdzi się na obiad zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Prosty przepis na pożywne i sycące danie obiadowe. Pierś z indyka jest również odpowiednim mięsem dla osób będących na diecie.

Pyszny domowy obiad, w którym wykorzystane są łatwo dostępne produkty. Indyk z ryżem będzie pysznym daniem, jeśli ten prosty przepis zrobimy z dobrej jakości składników.
Warzywa z ryżem i piersią z indyka na pyszny obiad

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 50 minut

Przepis na ryż z indykiem i warzywami:

  • 1 kg piersi indyka
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • olej rzepakowy do smażenia
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ryż z indykiem i warzywami?

  1. Ryż jaśminowy ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie, używając na 1 miarkę ryżu około 1 i 1/3 miarki wody. Ilość wody zależy od rodzaju ryżu i stopnia jego wysuszenia, czasami podczas gotowania trzeba dodać nieco wrzącej wody.
  2. Indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki.
  3. Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki.
  4. Cebule i czosnek obrać, a następnie drobno pokroić.
  5. Paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  6. Kukurydzę odsączyć z płynu.
  7. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  8. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim najpierw cebulę i czosnek.
  9. Następnie dodać pokrojoną marchew, a po około 5 minutach pierś z indyka, liść laurowy, majeranek i kolendrę. Ciągle mieszając podsmażać, po czym przykryć i dusić około 10 minut, aż indyk będzie biały.
  10. Przyprawić pieprzem i solą, dodać kukurydzę, natkę pietruszki i po wymieszaniu chwilę podsmażać.
  11. Połączyć wszystko z ugotowanym ryżem, dokładnie wymieszać i na średniej mocy palnika smażyć około 5 minut, aby wszystkie smaki połączyły się z ryżem.

    Zobacz również: potrawka z kurczaka.

Komentarze

  1. my bardzo lubimy takie dania

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę super pomysły na nieskomplikowane dania. Często i chętnie korzystam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady