Ryż z indykiem i warzywami

/ 2

Ryż z indykiem i warzywami to prosty przepis na szybki i smaczny obiad. Pierś z indyka na domowy obiad, który przygotujesz łatwo i bez dużego wysiłku. Pierś indyka z ryżem świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smaczny, a do tego zdrowy obiad.

Indyk z ryżem i warzywami
Ryż z indykiem i warzywami to proste danie na pyszny i zdrowy obiad. Indyk z warzywami jest najlepszym połączeniem i sprawdzi się na obiad zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Prosty przepis na pożywne i sycące danie obiadowe. Pierś z indyka jest również odpowiednim mięsem dla osób będących na diecie.

Pyszny domowy obiad, w którym wykorzystane są łatwo dostępne produkty. Indyk z ryżem będzie pysznym daniem, jeśli ten prosty przepis zrobimy z dobrej jakości składników.
Warzywa z ryżem i piersią z indyka na pyszny obiad

Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 50 minut

Przepis na ryż z indykiem i warzywami:

  • 1 kg piersi indyka
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka kukurydzy
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • olej rzepakowy do smażenia
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ryż z indykiem i warzywami?

  1. Ryż jaśminowy ugotować al'dente w lekko osolonej wodzie, używając na 1 miarkę ryżu około 1 i 1/3 miarki wody. Ilość wody zależy od rodzaju ryżu i stopnia jego wysuszenia, czasami podczas gotowania trzeba dodać nieco wrzącej wody.
  2. Indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na mniejsze kawałki.
  3. Marchewki obrać i pokroić w cienkie słupki.
  4. Cebule i czosnek obrać, a następnie drobno pokroić.
  5. Paprykę oczyścić i pokroić na mniejsze kawałeczki.
  6. Kukurydzę odsączyć z płynu.
  7. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  8. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim najpierw cebulę i czosnek.
  9. Następnie dodać pokrojoną marchew, a po około 5 minutach pierś z indyka, liść laurowy, majeranek i kolendrę. Ciągle mieszając podsmażać, po czym przykryć i dusić około 10 minut, aż indyk będzie biały.
  10. Przyprawić pieprzem i solą, dodać kukurydzę, natkę pietruszki i po wymieszaniu chwilę podsmażać.
  11. Połączyć wszystko z ugotowanym ryżem, dokładnie wymieszać i na średniej mocy palnika smażyć około 5 minut, aby wszystkie smaki połączyły się z ryżem.

    Zobacz również: potrawka z kurczaka.

Komentarze

  1. my bardzo lubimy takie dania

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę super pomysły na nieskomplikowane dania. Często i chętnie korzystam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *