Szynka pieczona z warzywami

/ 0

Szynka pieczona z warzywami jest smacznym i łatwym do przygotowania daniem na obiad. Pieczona szynka jest chudym mięsem, świetnie sprawdza się nie tylko jako domowy obiad, ale i podana na przyjęciu. Prosty przepis na szynkę z piekarnika, który z łatwością zrobi nawet mniej obyta w kuchni osoba. Pieczone mięso z warzywami na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym.

Szynka pieczona w plastrach z warzywami
Szynka pieczona z warzywami to delikatne i bardzo aromatyczne mięso z piekarnika, które smakuje zarówno domownikom, jak i gościom. Szynka wieprzowa z tego przepisu jest umiarkowanie pikantna, dlatego może być podana nawet dzieciom. Jeśli jednak lubimy ostrzejsze smaki, to trzeba dodać nieco więcej pieprzu.

Szynka z piekarnika dodatkowo może być pieczona z kawałkami ziemniaków. Ziemniaki po obraniu pokroić na połówki lub ćwiartki, posmarować delikatnie oliwą i oprószyć solą oraz tymiankiem. Ziemniaki rozłożyć równomiernie na wierzchu, aby podczas pieczenia nie miały kontaktu z powstającym na dnie sokiem.

Szynka pieczona w plastrach będzie miała odpowiedni smak, jeśli do jej przygotowania użyjemy dobrej jakości mięsa. Ze słabej jakości szynki nie zrobimy dobrego dania. Przy zakupie mięsa trzeba zwracać uwagę na jego wygląd, aby nie było przyschnięte, ale też i zbyt wilgotne. Należy wybierać raczej kawałki średniej wielkości, gdyż bardzo duże kawałki mięsa mogą pochodzić ze starszej sztuki lub zwierze było karmione sztucznymi dodatkami powodującymi nienaturalny rozrost mięśni.
Mięso z szynki wieprzowej pieczone z warzywami
Liczba porcji: 7
Czas przygotowania: 60 minut
Czas pieczenia: 70 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 190 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na szynkę pieczoną z warzywami

Składniki na szynkę pieczoną w plastrach z warzywami:

  • 1500 g szynki wieprzowej
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń selera
  • 1 pietruszka
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka mielonej gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 6 - 8 łyżek oleju do smażenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić szynkę pieczoną z warzywami?

  1. Mięso oczyścić, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm. Każdy plaster z obu stron oprószyć równomiernie solą i wymieszanymi z cukrem trzcinowym mielonymi przyprawami. Przyprawione mięso odstawić na około 40 minut.
  2. Następnie mięso obtoczyć w mące pełnoziarnistej i obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
  3. Warzywa korzenne obrać, pokroić na mniejsze kawałki i krótko obsmażyć.
  4. Tak samo postąpić z cebulą i czosnkiem.
  5. Mięso w brytfance układać warstwami, najpierw obsmażoną szynkę, na nią część cebuli z czosnkiem i część warzyw, które z wierzchu delikatnie posolić. Liczba warstw zależy od wielkości posiadanej brytfanki.
  6. Do mięsa dodać liść laurowy, ziele angielskie i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C około 70 minut. Po upieczeniu odstawić na około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia, a mięso zatrzymało w sobie soki.
  7. Mięso z tego przepisu po upieczeniu jest raczej łagodne w smaku. Osoby lubiące bardziej pikantne potrawy powinny dodać nieco więcej pieprzu.

    Zobacz również: szynka pieczona z ziemniakami.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *