Kapusta duszona z szynką

/ 0

Kapusta duszona z szynką jest to mniej kaloryczna i łatwiejsza do zrobienia wersja bigosu. Kapusta z szynką ugotowana jest z kapusty świeżej i kiszonej, dlatego ma więcej smaku. Duszona kapusta jest mniej rozgotowana niż bigos, gdyż krócej się ją gotuje. Świetne danie na pożywny obiad, który zawiera mało tłuszczu i jest zdrowy.

Kapusta duszona z warzywami i szynką
Kapusta duszona z szynką jest łatwa do przygotowania, ale trzeba zachować jedną zasadę. Kiszoną kapustę zawsze trzeba gotować oddzielnie i nie dodawać jej, zanim mięso i kapusta świeża nie będą miękkie. Kwas z kiszonej kapusty sprawia, że mięso staje się twarde i długo trzeba je gotować.

Duszona kapusta dobrze smakuje podana z tłuczonymi ziemniakami lub z chrupiącym razowym pieczywem. Szynka w kapuście świetnie obniża wartość kaloryczną dania, gdyż jest mniej tłusta niż np. łopatka wieprzowa.

Danie jednogarnkowe, które świetnie smakuje po podgrzaniu, nawet na drugi dzień.
Bigos z kapusty świeżej i kiszonej
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 50 minut
Czas gotowania: 80 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 101 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna
Forma: 4 l garnek

Przepis na kapustę duszoną z szynką

Składniki na kapustę duszoną z szynką:

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2,5 kg świeżej kapusty
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 korzenia selera
  • 1 papryka czerwona (opcjonalnie)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 3 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić kapustę duszoną z szynką?

  1. Kiszoną kapustę zalać wodą i dusić pod przykryciem około 30 minut, woda powinna pokrywać kapustę. Kapustę wcześniej można przelać wodą, jeśli jest oczywiście bardzo kwaśna, w innym przypadku tego nie robić.
  2. Kapustę świeżą po oczyszczeniu drobno poszatkować.
  3. Mięso oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  4. Podsmażoną szynkę zalać ciepłą wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 25 minut. Woda ma tylko pokrywać mięso.
  5. Następnie obrać, drobno pokroić czosnek i cebulę, podsmażyć na oleju i dodać do mięsa.
  6. Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do podduszonego mięsa.
  7. Następnie dodać poszatkowaną świeżą kapustę, kminek, cząber i majeranek. Dusić około 25 minut, aż kapusta zmięknie.
  8. Sprawdzić, czy mięso jest już ugotowane, jeśli tak, to dodać ugotowaną kiszoną kapustę.
  9. Przyprawić słodką papryką, pieprzem i solą, dusić do czasu, aż wszystkie składniki będą ugotowane.
  10. Pod koniec dodać drobno pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut.
  11. Kapustę duszoną z szynką doprawić pieprzem i solą według swoich upodobań.

    Zobacz również: łopatka w kapuście.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *