Purée z ziemniaków i buraków

/ 2

Purée z ziemniaków i buraków to idealny dodatek do obiadu. Jest to również sposób na wykorzystanie buraków po ugotowaniu barszczu czerwonego. Purée świetnie smakuje podane zarówno do mięsa, jak i do ryby. Podsmażona masa w połączeniu z sadzonym jajkiem tworzy pyszne wegetariańskie śniadanie. 

Tłuczone ziemniaki i buraki z barszczu do obiadu
Purée z ziemniaków i buraków będzie miało intensywniejszy kolor i bardziej buraczany smak, jeśli buraki będą gotowane specjalnie w tym celu. Buraki z barszczu nie są, aż tak wyraziste w smaku, ale do purée z ziemniaków się nadają. Buraki po ugotowaniu barszczu czerwonego często są wyrzucane, a warto zastosować zasadę zero waste i kuchnia będzie smaczna, ale bez resztek.

Przepis na purée po dodaniu mąki, można wykorzystać do przygotowania kopytek lub wegetariańskich kotlecików. Prosty i smaczny dodatek do obiadu, który chętnie jedzą dzieci.
Puree z ziemniaków i buraków z barszczu
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 40 minut
Czas gotowania: 20 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 85 kcal
Kategoria: przystawka
Dieta: wegetariańska

Przepis na purée z ziemniaków i buraków

Składniki na purée z ziemniaków i buraków:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg ugotowanych buraków (mogą być z barszczu)
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 80 g masła
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczki soli
  • pieprz naturalny do smaku
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić purée z ziemniaków i buraków?

  1. Buraki rozdrobnić blenderem, aby powstała jednolita konsystencja. Jeśli buraki nie są z barszczu, należy je wcześniej obrać.
  2. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z burakami.
  3. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na maśle.
  4. Cebulę dodać do buraków z ziemniakami, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową, oregano i czosnkiem granulowanym.
  5. Wszystko ciągle mieszając podgrzewać, aż odparuje z buraków woda i będzie jednolita konsystencja purée.
  6. Struktura purée będzie bardziej kremowa i wilgotna, jeśli dodamy więcej masła. U mnie jest z minimalną ilością masła, gdyż nie lubię zbyt wilgotnych ziemniaków.

    Zobacz również: cymes nie cymes.

Komentarze

  1. Ziemniaki i buraczki zawsze podaję jako dodatki do obiadu, ale jeszcze nigdy ich nie połączyłam w jedno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania, u mnie wszystkim bardzo smakuje 🙂

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *