Ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami

/ 3

Ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami, które jest proste do przygotowania i rewelacyjnie smakuje. Kakaowy, puszysty biszkopt z kremem z mascarpone i konfiturą z wiśni. Szybkie ciasto z mascarpone na święta i nie tylko. Puszyste ciasto biszkoptowe z kremem, które odpowiednio udekorowane, świetnie sprawdzi się jako tort na każdą okazję.

Torcik z kremem z mascarpone
Szybkie ciasto z mascarpone uratowało u mnie niejedno przyjęcie. Ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami to kakaowy biszkopt z kremem i konfiturą z wiśni. Krem do ciasta przygotowany jest z serka z mascarpone i w połączeniu z puszystym biszkoptem, można uznać nawet za tort. Jeśli ciasto będzie przeznaczone dla dorosłych, biszkopt można dodatkowo skropić alkoholem.

Przepis na ciasto biszkoptowe jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, gdyż nie trzeba nawet oddzielać żółtek od białek. Kakaowy, bardzo puszysty biszkopt po upieczeniu jest delikatny, dlatego trzeba go dokładnie wystudzić. Dobrze wystudzony biszkopt łatwiej jest przekroić na dwa blaty. Ciasto biszkoptowe zazwyczaj piekę wieczorem, a dopiero rano je kroję i przekładam kremem z mascarpone i wiśniami.
Biszkopt z kremem z mascarpone 
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 310 kcal
Kategoria: deser, ciasto
Dieta: wegetariańska
Forma o średnicy 28 cm

Przepis na ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami

Składniki na ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami:

  • 7 jajek
  • 160 g mąki pszennej typ 450
  • 56 g mąki ziemniaczanej
  • 210 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki kakao naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu

Krem do ciasta z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 350 g śmietanki 18% (schłodzić)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    Dodatkowo:
  • 250 g gęstej konfitury wiśniowej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto biszkoptowe z mascarpone i wiśniami?

  1. Jajka ubić, aby powstała puszysta i jasna konsystencja. Podczas ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier i miksować do czasu, aż nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
  2. Na wolnych obrotach miksera zmiksować ubite jajka z olejem oraz wystudzonym kakao, które wcześniej rozmieszać z 5 łyżkami gorącej wody. Olej i kakao dodawać stopniowo.
  3. Następnie wmieszać delikatnie, ale dokładnie przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąkę i ocet.
  4. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
  5. Ciasto biszkoptowe piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C około 30 minut, do tzw. suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ciasto bez wyjmowania z formy wystudzić, następnie wyjąć i zdjąć powstałą z wierzchu podczas pieczenia cukrową skórkę. Można tego nie robić, ale jest ryzyko, że krem nie będzie dobrze przylegać do wierzchu ciasta.
  7. Ciasto biszkoptowe po dokładnym wystudzeniu przekroić na 2 blaty. Upieczony biszkopt jest wilgotny i bardzo puszysty, warto więc go upiec nawet dzień wcześniej, aby łatwo było go przekroić.
  8. Jeden blat ciasta najpierw posmarować cienką warstwą, wcześniej rozdrobnionej z sokiem z cytryny konfitury wiśniowej, a na niej rozsmarować połowę kremem i przykryć drugim blatem z ciasta. Jeśli konfitura nie jest bardzo słodka, to soku cytrynowego można nie dodawać
  9. Wierzch ciasta również posmarować konfiturą oraz kremem, wyrównać i dowolnie udekorować.
  10. Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby krem zastygł.

Jak zrobić krem z mascarpone do ciasta?

  1. Śmietankę ubić na sztywno dodając po łyżce cukier puder. Pilnować, aby jej nie przebić, gdyż może się rozwarstwić i krem nie wyjdzie. Najlepiej ubijać na niezbyt wysokich obrotach miksera, wtedy łatwiej kontrolować cały proces.
  2. Do ubitej śmietany dodawać po łyżce serek mascarpone i na wolnych obrotach krótko miksować, aby tylko połączyły się składniki.

    Zobacz również: ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone.

Komentarze

  1. Urocze ciasto :) chętnie skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Oczy aż same by jadły :D Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady