Ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone

/ 19

Ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone jest jednym z tych ciast, które długo się pamięta. Niezapomniany smak i wygląd, a do tego proste wykonanie, czyli idealny deser na każdą okazję. 

Ciasto z galaretką i wiśniami na zimno
Wiśnie lubię prawie na równi z truskawkami i kiedy tylko mogę je dostać, staram się przygotować z nich coś pysznego. Tym razem trafiły one do galaretki na ciasto z serkiem mascarpone. Świeże wiśnie są dość kwaśne i takie raczej w cieście by się nie sprawdziły. Wykorzystałam więc wcześniej zrobioną niezbyt słodką konfiturę, która zawierała całe kawałki owoców. W cieście sprawdzą się również wiśnie bez pestek z syropu lub wiśnie karmelizowane.
Wypróbujcie koniecznie przepis na to pyszne ciasto bez pieczenia. Uważam, że wiśnie, galaretka, kakao i mascarpone to połączenie idealne i świetnie sprawdza się w tym deserze.
Ciasto przekładane herbatnikami z wiśniami i mascarpone
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Składniki na ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone:

Warstwa 1:

  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 1/2 szklanki soku wiśniowego

Warstwa 2:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

Dodatkowo:

  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 szklanka wiśni bez pestek z konfitury lub syropu
  • 350 g herbatników kakaowych
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z wiśniami i mascarpone?

Warstwa 1:

  1. Sok zagotować, rozpuścić w nim galaretkę i wystudzić (nie gotować). 
  2. Masło utrzeć na puszysty krem. Podczas ucierania stopniowo dodawać cukier, jajka i kakao. Ucierać do czasu rozpuszczenia się cukru.
  3. Do utartego kremu wmieszać po łyżce wystudzony, ale jeszcze płynny sok z galaretką. Miksować tylko do połączenia się składników.
  4. Masę wylać do formy wyłożonej herbatnikami, jeśli jest rzadka to wstawić na chwilę do lodówki. Następnie na jej wierzchu położyć drugą warstwę herbatników i wstawić do lodówki.

Warstwa 2:

  1. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
  2. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone i krótko miksować.
  3. Następnie stopniowo dodawać zimną galaretkę i krótko miksować.
  4. Masę wyłożyć do formy na herbatniki i wstawić ponownie do lodówki.
  5. Galaretki wiśniowe rozpuścić w 600 ml wrzątku i wystudzić.
  6. Na zastygniętą warstwę z mascarpone delikatnie wylać 1/2 część zimnej galaretki, równomiernie rozłożyć wiśnie i zalać pozostałą galaretką.
  7. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

    Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.

Komentarze

  1. Wygląda obłędnie, zdecydowanie do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda przepysznie, nie sposób mu się oprzeć :-)a dodatkowy atut, nie nie trzeba piec.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności! Też lubimy wiśnie w cieście:)super ciasteczko szczególnie na upalne dni.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się niesamowicie smacznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam połączenie wiśni i czekolady - wypróbuję na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bez pieczenia chętnie wypróbuję szczególnie, że z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka ładna kształtna kosteczka. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto jak dla mnie ma same plusy. Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Niestety te z biszkoptami lub na kruchym cieście nigdy nie chcą mi wyjść idealnie. Dlatego robię tylko te których nie trzeba piec.
    Po drugie uwielbiam połączenie wiśni i czekolady (w tym przypadku kakao). Uważam też że jasna warstwa da fajne przełamanie tych smaków.
    No i jeszcze galaretka. Uwielbiam ciasta z galaretkami - z resztą tak jak i moje dzieci. Jutro je robię. Na pewno szybko zniknie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jestem podobnego zdania :) Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kradnę przepis, bo trafia w gusta mojego męża w 100% galaretka wiśnie i smak czekoladowy. Na pewno spodoba mu się jego smak. Żona trochę zaplusuje, a przy tym się nie narobi :) Jak dla mnie ciasta to tylko bez pieczenia. Nie mam daru do wypiekania biszkoptów więc w naszym menu goszczą tylko takie kremowe deserki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepis ciekawy. Zaraz zabieram się do robienia. Ale pomijam surowe jajka - nigdzie takich nie jadam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym przepisie jajka można najpierw ubić na parze, a później wystudzone stopniowo dodawać do ucieranego masła z cukrem. Oczywiście przed rozbiciem skórki jajek sparzyć wrzątkiem.

      Usuń
  12. Robiłam bez jajek. I tego będę się trzymać - nie spożywam surowych jajek nigdzie, nawet z tatarem ;) bo mnie obrzydzają :) Lukier królewski robię z albuminy.
    Ciasto pyszne. Tylko za mało wiśni. Następnym razem dam więcej :)
    Na sobotę znowu zrobię ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Polecam!!! Genialne ciasto wszystkim bardzo smakowało ❤️

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *