2020-08-08

Ciasto z kremem orzechowym bez pieczenia

Pyszne ciasto z kremem orzechowym bez pieczenia to bardzo łatwy do zrobienia deser. Ciasto na pewno posmakuje osobom lubiącym masło orzechowe. 

Ciasto z herbatnikami i kremem orzechowym
Latem u mnie piekarnik najczęściej odpoczywa, a na deser do kawy robię coś bez pieczenia. W moich zapasach zawsze można znaleźć herbatniki i masło orzechowe, nie miałam więc dużego problemu z deserem. Zrobiłam krem budyniowy o smaku orzechowym, którym przełożyłam kakaowe herbatniki i powstało szybkie i pyszne ciasto. Może deser nie wygląda jakoś wytwornie, ale zapewniam, że wyśmienicie smakuje i jest bardzo łatwy do przygotowania. Dodatkowo można go polać cienką warstwą roztopionej czekolady z kilkoma łyżkami śmietanki 30%, ale według mnie sam krem z herbatnikami również świetnie smakuje.
Herbatniki kakaowe przełożone kremem

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma: 23 cm x 10 cm x 7 cm

Składniki na ciasto z kremem orzechowym bez pieczenia:

  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 250 g herbatników kakaowych
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto z kremem orzechowym bez pieczenia?

  1. Jajka i obie mąki roztrzepać w 100 ml zimnego mleka.
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  3. Do gotującego się mleka wlać roztrzepane jajka z mąką i ciągle mieszają gotować do czasu uzyskania gęstego budyniu. Mieszać najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek.
  4. Po ugotowaniu, do jeszcze gorącej masy dodać drobno pokrojone masło i dokładnie wymieszać. Masło powinno połączyć się z masą budyniową. 
  5. Do wystudzonej masy dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
  6. Foremkę wyłożyć folią spożywczą, spód i ścianki obłożyć herbatnikami.
  7. Na spód wyłożony herbatnikami rozsmarować 0,5 cm warstwę kremu i przykryć herbatnikami. Proces przekładania i smarowania powtórzyć do wyczerpania kremu i herbatników.
  8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin, aby krem zastygł i herbatniki zmiękły.
  9. Foremka najlepiej, aby była sztywna, wtedy warstwy będą bardziej równe. U mnie foremka była dość miękka z silikonu i podczas przenoszenia herbatniki nieco się przesunęły. Po zastygnięciu jednak ciasto dobrze się kroiło i najważniejsze smakuje. 
  10. Wymiary foremki mogą się nieco różnić, w większej będzie mniej warstw.

    Zobacz również: ciasto bez pieczenia z galaretką kawową.

7 komentarzy:

  1. Wygląd apetycznie. Zresztą lubię wszystko co orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię orzechowe smaki, chętnie się przysiądę i skosztuję. 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny deser na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło pyszne.Ja jeszcze posmarowałem gorzką czekoladą i obsypałem zmielonymi orzechami oraz wiórkami kokosowymi.Niestety nie zdążyło stężeć bo wyjąłem już po 6cju godzinach bo się nie mogłem doczekać,ale już dało się ukroić.Zobaczę jutro jak będzie czy już dobrze stężało :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Cieszę się, że ciasto smakowało :D U mnie było podobnie i ukroiłam kawałeczek, zanim jeszcze dobrze stężało. Następnym razem również posmaruję czekoladą.

      Usuń
  5. Wow i to bez pieczenia. Nie wiem jak wy ale ja to kupuję ��

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry