Ciasto z kremem orzechowym bez pieczenia

/ 7

Pyszne ciasto z kremem orzechowym bez pieczenia to bardzo łatwy do zrobienia deser. Ciasto na pewno posmakuje osobom lubiącym masło orzechowe. 

Ciasto z herbatnikami i kremem orzechowym
Latem u mnie piekarnik najczęściej odpoczywa, a na deser do kawy robię coś bez pieczenia. W moich zapasach zawsze można znaleźć herbatniki i masło orzechowe, nie miałam więc dużego problemu z deserem. Zrobiłam krem budyniowy o smaku orzechowym, którym przełożyłam kakaowe herbatniki i powstało szybkie i pyszne ciasto. Może deser nie wygląda jakoś wytwornie, ale zapewniam, że wyśmienicie smakuje i jest bardzo łatwy do przygotowania. Dodatkowo można go polać cienką warstwą roztopionej czekolady z kilkoma łyżkami śmietanki 30%, ale według mnie sam krem z herbatnikami również świetnie smakuje.
Herbatniki kakaowe przełożone kremem

Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma: 23 cm x 10 cm x 7 cm

Składniki na ciasto z kremem orzechowym bez pieczenia:

  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 700 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 250 g herbatników kakaowych
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto z kremem orzechowym bez pieczenia?

  1. Jajka i obie mąki roztrzepać w 100 ml zimnego mleka.
  2. Pozostałe mleko zagotować z cukrem.
  3. Do gotującego się mleka wlać roztrzepane jajka z mąką i ciągle mieszają gotować do czasu uzyskania gęstego budyniu. Mieszać najlepiej trzepaczką, aby nie było grudek.
  4. Po ugotowaniu, do jeszcze gorącej masy dodać drobno pokrojone masło i dokładnie wymieszać. Masło powinno połączyć się z masą budyniową. 
  5. Do wystudzonej masy dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać.
  6. Foremkę wyłożyć folią spożywczą, spód i ścianki obłożyć herbatnikami.
  7. Na spód wyłożony herbatnikami rozsmarować 0,5 cm warstwę kremu i przykryć herbatnikami. Proces przekładania i smarowania powtórzyć do wyczerpania kremu i herbatników.
  8. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na 12 godzin, aby krem zastygł i herbatniki zmiękły.
  9. Foremka najlepiej, aby była sztywna, wtedy warstwy będą bardziej równe. U mnie foremka była dość miękka z silikonu i podczas przenoszenia herbatniki nieco się przesunęły. Po zastygnięciu jednak ciasto dobrze się kroiło i najważniejsze smakuje. 
  10. Wymiary foremki mogą się nieco różnić, w większej będzie mniej warstw.

    Zobacz również: ciasto bez pieczenia z galaretką kawową.

Komentarze

  1. Wygląd apetycznie. Zresztą lubię wszystko co orzechowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię orzechowe smaki, chętnie się przysiądę i skosztuję. 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny deser na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszło pyszne.Ja jeszcze posmarowałem gorzką czekoladą i obsypałem zmielonymi orzechami oraz wiórkami kokosowymi.Niestety nie zdążyło stężeć bo wyjąłem już po 6cju godzinach bo się nie mogłem doczekać,ale już dało się ukroić.Zobaczę jutro jak będzie czy już dobrze stężało :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :) Cieszę się, że ciasto smakowało :D U mnie było podobnie i ukroiłam kawałeczek, zanim jeszcze dobrze stężało. Następnym razem również posmaruję czekoladą.

      Usuń
  5. Wow i to bez pieczenia. Nie wiem jak wy ale ja to kupuję ��

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady