Pasztet z cukinii i płatków owsianych
Pasztet z cukinii i płatków owsianych to pyszne i zdrowe danie na lekki obiad wegetariański lub dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Przepis na pasztet z cukinii jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Pasztet warzywny, który zawsze dobrze smakuje.
Uwielbiam warzywa w każdej postaci, zarówno te w surówkach, jak i pieczone lub gotowane. Nie jestem wegetarianką ani weganką, ale lubię robić sobie dni bezmięsne, do których zaczynam nawet przekonywać swoich domowników. W sezonie na cukinię, obowiązkowo piekę pasztet warzywny.
Prezentowany pasztet z cukinii i płatków owsianych bardzo nam posmakował i
część zniknęła, zanim jeszcze wyjęłam go z foremki. Czosnek i masło sprawiły,
że podczas jedzenia ciepłego pasztetu miałam wrażenie delikatnego posmaku
kurczaka.
Pasztet z cukinii na zdjęciach jest bez pestek na wierzchu, ale obecnie robię
go tak jak w przepisie. Słonecznik dodaję do środka i posypuję nim również
pasztet z wierzchu. Przypieczone pestki słonecznika są chrupiące i świetnie
smakują z warzywami. Pasztet z cukinii polecam zarówno wegetarianom, jak i osobom
jedzącym mięso, jako smaczny posiłek na śniadanie, kolację lub jako dodatek do
obiadu.
Przepis na pasztet z cukinii i płatków owsianych
Składniki na pasztet z cukinii i płatków owsianych:
- 1 kg startej cukinie (2 duże lub 3 małe szt.)
- 130 g startej marchewki (2 szt.)
- 1 pietruszka
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- wiązka natki pietruszki
- 2 jajka
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka kaszy many
- 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2,5 łyżeczki soli
- 2 - 3 garści ziaren słonecznika
- 50 g masła do wyłożenia
Jak zrobić pasztet z cukinii i płatków owsianych?
- Cukinię, jeśli jest starsza, należy obrać i wyskrobać łyżeczką pestki. Czynności te pominąć, jeśli mamy młodą cukinię.
- Cukinie, marchewki, pietruszkę, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić i cienkie paseczki.
- Do warzyw dodać płatki owsiane, kaszę mannę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać, część słonecznika dodać do środka, a pozostałym posypać wierzch pasztetu przed pieczeniem.
- Masło pokroić na cienkie plasterki i połową wyłożyć spód foremki.
- Formę wypełnić masą warzywną, posypać słonecznikiem i rozłożyć pozostałe plasterki masła.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 60 - 70 minut. Pasztet jest upieczony, gdy jego wierzch zaczyna się przyrumieniać.
-
Pasztet warzywny świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po
schłodzeniu.
Ale smakowicie wygląda! Pasztety z cukinii zawsze kojarzą się z końcem lata :)
OdpowiedzUsuńPyszny paszczet
OdpowiedzUsuńZ cukinii uwielbiam niezależnie od dodatków :)
OdpowiedzUsuńlubię takie pasztety
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo.
OdpowiedzUsuńWspaniały!
OdpowiedzUsuń