Pasztet z cukinii i płatków owsianych

/ 6

Pasztet z cukinii i płatków owsianych to pyszne i zdrowe danie na lekki obiad wegetariański lub dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Bardzo proste i szybkie przygotowanie na pewno zachęca do jego zrobienia.

Pasztet wegetariański z cukinii i płatków owsianych
Uwielbiam warzywa w każdej postaci, zarówno te w surówkach, jak i pieczone lub gotowane. Nie jestem wegetarianką ani weganką, ale lubię robić sobie dni bezmięsne, do których zaczynam nawet przekonywać swoich domowników. W sezonie na cukinię, obowiązkowo piekę pasztet warzywny.

Prezentowany pasztet z cukinii i płatków owsianych bardzo nam posmakował i część zniknęła, zanim jeszcze wyjęłam go z foremki. Czosnek i masło sprawiły, że podczas jedzenia ciepłego pasztetu miałam wrażenie delikatnego posmaku kurczaka.

Pasztet na dodanych zdjęciach jest bez pestek na wierzchu, ale obecnie robię go tak jak w przepisie. Słonecznik dodaję do środka i posypuję nim również pasztet z wierzchu. Przypieczone pestki słonecznika są chrupiące i świetnie smakują z warzywami. Pasztet polecam zarówno wegetarianom, jak i osobom jedzącym mięso, jako smaczny posiłek na śniadanie, kolację lub jako dodatek do obiadu.
Pasztet z cukinii, papryki i płatków owsianych
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 20 minut + pieczenie
Forma: 31 cm x 14 cm x 7 cm

Składniki na pasztet z cukinii i płatków owsianych:

  • 1 kg startej cukinie (2 duże lub 3 małe szt.)
  • 30 g startej marchewki (2 szt.)
  • 1 pietruszka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • wiązka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka kaszy many
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 2 - 3 garści ziaren słonecznika
  • 50 g masła do wyłożenia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić pasztet z cukinii i płatków owsianych?

  1. Cukinię, jeśli jest starsza, należy obrać i wyskrobać łyżeczką pestki. Czynności te pominąć, jeśli mamy młodą cukinię. 
  2. Cukinie, marchewki, pietruszkę, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce do warzyw o dużych oczkach.
  3. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić i cienkie paseczki.
  4. Do warzyw dodać płatki owsiane, kaszę mannę, jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać, część słonecznika dodać do środka, a pozostałym posypać wierzch pasztetu przed pieczeniem.
  5. Masło pokroić na cienkie plasterki i połową wyłożyć spód foremki.
  6. Formę wypełnić masą warzywną, posypać słonecznikiem i rozłożyć pozostałe plasterki masła.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 60 - 70 minut. Pasztet jest upieczony, gdy jego wierzch zaczyna się przyrumieniać.
  8. Pasztet warzywny świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu.

    Zobacz również: pasztet z cukinii z pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *