2020-08-29

Batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia

Jedne z lepszych batoników czekoladowych z płatków owsianych bez pieczenia, które ostatnio robiłam. Batoniki mogą być świetnym deserem lub zdrową przekąską energetyczną.

Batoniki z orzeszków, czekolady i płatków owsianych
Batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia śmiało można podać dzieciom, gdyż nie zawierają żadnych konserwantów ani poprawiaczy smaku. Zawartość cukru to jedynie cukier z gorzkiej czekolady i naturalny zawarty w miodzie i bakaliach. Batoniki pomimo zdrowego składu są jednak dość pożywne i energetyczne ze względu na orzeszki i masło orzechowe.

Batoniki czekoladowe nie są zbyt słodkie, ale bardzo szybko zaspokajają chęć na słodycze. Mnie wystarczy pół kawałeczka prezentowanego na zdjęciu i chęć na łasuchowanie mija. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a zapewniam, że na jednym razie się nie zatrzymacie.

Zdrowe batoniki z czekolady, płatków owsianych i orzechów
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Forma: 30 cm x 20 cm x 6 cm

Składniki na batoniki z płatków owsianych bez pieczenia:

  • 240 g płatków owsianych
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 200 g masła orzechowego
  • 200 ml miodu naturalnego
  • 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 75% kakao)
  • 100 g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina)
  • 1/2 łyżeczki soli 

Jak zrobić batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia?

  1. Orzeszki ziemne podprażyć na suchej patelni z solą. Orzeszki ciągle mieszać, aby nie przypalić. Po uprażeniu orzeszki zdjąć z patelni i wystudzić.
  2. Płatki owsiane również podprażyć i dodać do orzeszków.
  3. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z miodem i masłem orzechowym w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Rozpuszczoną czekoladę dodać do płatków i orzeszków z bakaliami. 
  5. Wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.
  6. Masę starannie rozłożyć i wyrównać poprzez uciskanie.
  7. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po schłodzeniu pokroić na niezbyt duże batoniki.

    Zobacz również: batoniki z żurawiny i kokosa.

3 komentarze:

  1. Pyszne i pożywne! <3
    Uwielbiam takie domowe rawy - są najlepsze! :D
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry