Batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia

/ 3

Jedne z lepszych batoników czekoladowych z płatków owsianych bez pieczenia, które ostatnio robiłam. Batoniki mogą być świetnym deserem lub zdrową przekąską energetyczną.

Batoniki z orzeszków, czekolady i płatków owsianych
Batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia śmiało można podać dzieciom, gdyż nie zawierają żadnych konserwantów ani poprawiaczy smaku. Zawartość cukru to jedynie cukier z gorzkiej czekolady i naturalny zawarty w miodzie i bakaliach. Batoniki pomimo zdrowego składu są jednak dość pożywne i energetyczne ze względu na orzeszki i masło orzechowe.

Batoniki czekoladowe nie są zbyt słodkie, ale bardzo szybko zaspokajają chęć na słodycze. Mnie wystarczy pół kawałeczka prezentowanego na zdjęciu i chęć na łasuchowanie mija. Wypróbujcie koniecznie ten przepis, a zapewniam, że na jednym razie się nie zatrzymacie.

Zdrowe batoniki z czekolady, płatków owsianych i orzechów
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie
Forma: 30 cm x 20 cm x 6 cm

Składniki na batoniki z płatków owsianych bez pieczenia:

  • 240 g płatków owsianych
  • 200 g orzeszków ziemnych
  • 200 g masła orzechowego
  • 200 ml miodu naturalnego
  • 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 75% kakao)
  • 100 g bakalii (u mnie rodzynki i żurawina)
  • 1/2 łyżeczki soli 

Jak zrobić batoniki czekoladowe z płatków owsianych bez pieczenia?

  1. Orzeszki ziemne podprażyć na suchej patelni z solą. Orzeszki ciągle mieszać, aby nie przypalić. Po uprażeniu orzeszki zdjąć z patelni i wystudzić.
  2. Płatki owsiane również podprażyć i dodać do orzeszków.
  3. Czekoladę połamać i rozpuścić razem z miodem i masłem orzechowym w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Mieszać do czasu uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Rozpuszczoną czekoladę dodać do płatków i orzeszków z bakaliami. 
  5. Wszystko wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.
  6. Masę starannie rozłożyć i wyrównać poprzez uciskanie.
  7. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin. Po schłodzeniu pokroić na niezbyt duże batoniki.

    Zobacz również: batoniki z żurawiny i kokosa.

Komentarze

  1. Pyszne i pożywne! <3
    Uwielbiam takie domowe rawy - są najlepsze! :D
    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To coś dla mnie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady