Sałatka z indykiem i warzywami

/ 1

Zdrowa i prosta do przygotowania sałatka z indykiem i warzywami. Sałatki są bardzo wdzięcznym do przygotowania daniem, gdyż ich skład można dopasować do swoich upodobań. Sałatki i surówki są najlepszym posiłkiem na upalne lato.

Sałata z indykiem, pomidorami i ogórkiem
Sałatka może stanowić samodzielne lekkie danie lub być dodatkiem do obiadu. W zależności od tego, z jakich produktów ją zrobimy, będzie mniej lub bardziej kaloryczna i pożywna. W sałatce, która ma być na lunch do pracy lub lekki obiad w domu oprócz warzyw nie powinno zabraknąć produktów zawierających białko. U mnie tym razem był indyk, osoby na diecie bezmięsnej mogą zastąpić go białkiem roślinnym np. ciecierzycą lub fasolą.  Niektóre witaminy i minerały zawarte w warzywach potrzebują również towarzystwa tłuszczu, aby mogły być przyswojone przez nasz organizm. W tej sałatce dressing jest zrobione z dodatkiem oliwy, która sama jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Przyjemnym dodatkiem podkreślającym smak indyka i warzyw jest kmin rzymski. Niewątpliwą zaletą tej sałatki oprócz jej smaku jest również bardzo szybkie jej przygotowanie.
Indyk na sałatce z warzyw
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na sałatkę z indykiem i warzywami:

  • 300 g piersi z indyka
  • 1/2 sałaty lodowej lub 1 rzymska
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki sałatkowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 3 gałązki koperku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pieprz i sól
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Sos do sałatki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta kminu rzymskiego

Jak zrobić sałatkę z indykiem i warzywami?

  1. Pierś indyka pokroić na mniejsze kawałeczki w poprzek włókien. 
  2. Mięso oprószyć solą i pieprzem, papryką i kuminem, wymieszać i odstawić na około 10 minut.
  3. Indyka podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem do lekkiego przyrumieniana się mięsa.
  4. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, ogórki postrugać skrobaczką w podłużne plastry, paprykę pokroić w cienkie słupki, pomidory pokroić na 6 - 8 cząstek, cebulę wraz ze szczypiorkiem i koperek drobno posiekać.
  5. Warzywa delikatnie wymieszać dłońmi, podzielić na porcje i ułożyć na talerzach. 
  6. Składniki sosu wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
  7. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę delikatnie oprószyć solą, pieprzem i kuminem, następnie polać sosem, a na wierzch wyłożyć podsmażonego indyka.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady