Sałatka z indykiem i warzywami
Zdrowa i prosta do przygotowania sałatka z indykiem i warzywami. Sałatka z indyka i warzyw jest bardzo łatwa do przygotowania, a jej skład można dopasować do swoich upodobań. Sałatki i surówki są najlepszym posiłkiem na upalne lato.
Sałatka z indykiem i warzywami może stanowić samodzielne lekkie danie lub być dodatkiem do obiadu. W zależności od tego, z jakich produktów ją zrobimy, będzie mniej lub bardziej kaloryczna i pożywna. W sałatce, która ma być na lunch do pracy lub lekki obiad w domu oprócz warzyw nie powinno zabraknąć produktów zawierających białko. U mnie tym razem był indyk, osoby na diecie bezmięsnej mogą zastąpić go białkiem roślinnym np. ciecierzycą lub fasolą. Niektóre witaminy i minerały zawarte w warzywach potrzebują również towarzystwa tłuszczu, aby mogły być przyswojone przez nasz organizm. Sałatka z indyka i warzyw polana dressingiem zrobionym z dodatkiem oliwy, która sama jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Przyjemnym dodatkiem podkreślającym smak indyka i warzyw jest kmin rzymski. Niewątpliwą zaletą tej sałatki oprócz jej smaku jest również bardzo szybkie jej przygotowanie.Przepis na sałatkę z indykiem i warzywami
Składniki na sałatkę z indykiem i warzywami:
- 300 g piersi z indyka
- 1/2 sałaty lodowej lub 1 rzymska
- 3 pomidory
- 2 ogórki sałatkowe
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
- 3 gałązki koperku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- pieprz i sól
- 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Sos do sałatki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Dodatkowo:
- pieprz i sól do smaku
- szczypta kminu rzymskiego
Jak zrobić sałatkę z indyka i warzyw?
- Pierś indyka pokroić na mniejsze kawałeczki w poprzek włókien.
- Mięso oprószyć solą i pieprzem, papryką i kuminem, wymieszać i odstawić na około 10 minut.
- Indyka podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem do lekkiego przyrumieniana się mięsa.
- Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, ogórki postrugać skrobaczką w podłużne plastry, paprykę pokroić w cienkie słupki, pomidory pokroić na 6 - 8 cząstek, cebulę wraz ze szczypiorkiem i koperek drobno posiekać.
- Warzywa delikatnie wymieszać dłońmi, podzielić na porcje i ułożyć na talerzach.
- Składniki sosu wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
- Bezpośrednio przed podaniem sałatkę delikatnie oprószyć solą, pieprzem i kuminem, następnie polać sosem, a na wierzch wyłożyć podsmażonego indyka.
Zobacz również:
sałatka z pieczonym burakiem, awokado i serem.
Szybko, zdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuń