Sałatka z indykiem i warzywami

/ 1

Zdrowa i prosta do przygotowania sałatka z indykiem i warzywami. Sałatki są bardzo wdzięcznym do przygotowania daniem, gdyż ich skład można dopasować do swoich upodobań. Sałatki i surówki są najlepszym posiłkiem na upalne lato.

Sałata z indykiem, pomidorami i ogórkiem
Sałatka może stanowić samodzielne lekkie danie lub być dodatkiem do obiadu. W zależności od tego, z jakich produktów ją zrobimy, będzie mniej lub bardziej kaloryczna i pożywna. W sałatce, która ma być na lunch do pracy lub lekki obiad w domu oprócz warzyw nie powinno zabraknąć produktów zawierających białko. U mnie tym razem był indyk, osoby na diecie bezmięsnej mogą zastąpić go białkiem roślinnym np. ciecierzycą lub fasolą.  Niektóre witaminy i minerały zawarte w warzywach potrzebują również towarzystwa tłuszczu, aby mogły być przyswojone przez nasz organizm. W tej sałatce dressing jest zrobione z dodatkiem oliwy, która sama jest bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Przyjemnym dodatkiem podkreślającym smak indyka i warzyw jest kmin rzymski. Niewątpliwą zaletą tej sałatki oprócz jej smaku jest również bardzo szybkie jej przygotowanie.
Indyk na sałatce z warzyw
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na sałatkę z indykiem i warzywami:

  • 300 g piersi z indyka
  • 1/2 sałaty lodowej lub 1 rzymska
  • 3 pomidory
  • 2 ogórki sałatkowe
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 3 gałązki koperku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pieprz i sól
  • 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Sos do sałatki:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • pieprz i sól do smaku
  • szczypta kminu rzymskiego

Jak zrobić sałatkę z indykiem i warzywami?

  1. Pierś indyka pokroić na mniejsze kawałeczki w poprzek włókien. 
  2. Mięso oprószyć solą i pieprzem, papryką i kuminem, wymieszać i odstawić na około 10 minut.
  3. Indyka podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem do lekkiego przyrumieniana się mięsa.
  4. Liście sałaty porwać na mniejsze kawałki, ogórki postrugać skrobaczką w podłużne plastry, paprykę pokroić w cienkie słupki, pomidory pokroić na 6 - 8 cząstek, cebulę wraz ze szczypiorkiem i koperek drobno posiekać.
  5. Warzywa delikatnie wymieszać dłońmi, podzielić na porcje i ułożyć na talerzach. 
  6. Składniki sosu wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja.
  7. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę delikatnie oprószyć solą, pieprzem i kuminem, następnie polać sosem, a na wierzch wyłożyć podsmażonego indyka.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *