Surówka z kiszonych buraków

/ 0

Bardzo smaczna i zdrowa surówka z kiszonych buraków. Zastanawiasz się, co zrobić z kiszonych buraków, które zostały po zrobieniu zakwasu buraczanego? Nigdy ich nie wyrzucaj, gdyż zawierają dużo wartości odżywczych i smakują lepiej niż kiszone ogórki. Najlepszy i najprostszy sposób, w jaki możesz wykorzystać kiszone buraki.

Sałatka z buraków i selera naciowego
Wykorzystanie kiszonych buraków po zrobieniu zakwasu jest zgodne z popularnym trendem zero waste i przynosi korzyści zarówno ekonomiczne, jak i zdrowotne. Kiszenie buraków obniża w nich zawartość cukru i stają się mniej kaloryczne. Kiszonki mają działanie prozdrowotne i warto spożywać je regularnie. Kiszone buraki są bogatym źródłem witaminy C, witaminy E, wzmacniają krew i florę bakteryjną naszych jelit. Poprawiają pracę układu pokarmowego i usprawniają przemianę materii.

Surówka z kiszonych buraków powinna być zrobiona od razu po wyjęciu ich z płynu, gdyż pozostawione bez niego tracą kolor. U mnie właśnie buraki nieco się utleniły, bo pozostawiłam je na noc bez płynu, ale smaku nie straciły. Surówka z buraków jest bardzo smaczna nawet z samym jabłkiem, ale seler i papryka sprawiają, że surówka jest bardziej soczysta i ma więcej smaku.

Selera i paprykę warto pokroić w nieco cieńsze kawałeczki, niż jest to widoczne u mnie na zdjęciu. Od pewnego czasu jestem wielką fanką surówki z kiszonych buraków.
Surówka z buraków, papryki i selera naciowego
Liczba porcji: 5
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 0
Wartość kaloryczna: 100 g = 40 kcal
Kategoria: surówka, sałatka
Dieta: wegetariańska

Przepis na surówkę z kiszonych buraków

Składniki na surówkę z kiszonych buraków:

  • 700 g kiszonych buraków
  • 150 g papryki czerwonej
  • 100 g selera naciowego
  • 200 g jabłka (1 sztuka)
  • 100 g cebuli (1 sztuka)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól i pieprz do smaku
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić surówkę z kiszonych buraków?

  1. Kiszone buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z cukrem.
  2. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce tak samo, jak buraki.
  3. Paprykę pokroić najlepiej w cienkie paseczki, wtedy łatwiej połączy się z burakami.
  4. Selera pokroić w poprzek włókien na cienkie plasterki.
  5. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z sokiem z cytryny.
  6. Warzywa wymieszać dokładnie z majonezem. Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań.
  7. Surówkę z buraków doprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Odstawić na około 30 minut, aby połączyły się ze sobą wszystkie smaki.
  9. Surówka świetnie się przechowuje i na następny dzień jest jeszcze smaczniejsza.

    Zobacz również: sałatka z pieczonych buraków.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *