2016-09-11

Ciasteczka z musli

Smaczne i łatwe do wykonania ciasteczka z musli. Przygotowanie ich nie wymaga miksowania, ucierania ani zagniatania. Można je wykonać z ulubionych musli, które na co dzień  jemy na śniadanie. 

Ciastka z płatków i bakalii

Przygotowując te ciasteczka wykorzystałam musli z domowej granoli, która była już pieczona w piekarniku i ciasteczka odrobinę zbyt mocno się przypiekły od spodu, ale w smaku były bardzo dobre. Korzystając z mało słodzonych musli ze sklepu ciasteczka, aż tak mocno się nie powinny przypiec.

Takie ciasteczka szybko zaspokajają chęć na słodycze, po zjedzeniu nawet jednego przechodzi chęć na więcej, czyli nie napędzają apetytu tak jak ciasteczka ze sklepu.
Ciastka domowe z ziarenkami i bakaliami

Składniki:

(na około 40 sztuk ciasteczek)

suche:

  • 3 szklanki musli owocowych
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 łyżeczka sody

mokre:

  • 1/2 kostki masła lub 4 -5 łyżek oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 1 jajko

Przygotowanie ciastek z musli:

  1. Wymieszać w misce suche składniki i dodać do nich stopione masło lub olej i miód.
  2. Następnie dodać mleko i jajko, wszystko razem dokładnie wymieszać.
  3. Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i małą łyżeczką formować lekko spłaszczone kulki. Układać je na papierze zachowując 2 cm odstępy, aby ciasteczka podczas pieczenia się nie skleiły.
  4. Piec w nagrzanym do 170 stopni C piekarniku około 12 - 15 minut. Pilnować, aby zbyt mocno się nie przypiekały, gdyż będą twarde i gorzkie. Powinny być ciemno złote.
  5. Po upieczeniu ciasteczka są miękkie, należy zdjąć je wraz z papierem z blaszki i pozostawić na papierze by wystygły.

12 komentarzy:

  1. Fajne te ciasteczka i takie zdrowe :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasteczka :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasteczka! :)
    Zjadłabym z przyjemnością! *.*

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam musli, więc te ciasteczka są zdecydowanie dla mnie! Pyszności. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne chrupaczki, do tego herbata żurawinowa i jesień mi niestraszna :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter, G+ lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij w strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.

Drukuj