Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy
Sprawdzone połączenia mięsa i owoców to kulinarny
strzał w dziesiątkę. Można zaserwować gościom np. kolorowe szaszłyki. Mięso
powinno być soczyste w środku i kruche na zewnątrz.
Przygotowanie mięsa do grillowania
Dania na grilla zachwycą wszystkich gości i domowników, jeśli będziemy trzymać się kilku wskazówek. Do grillowania najlepiej nadaje się wieprzowina, wołowina oraz jagnięcina. Po umyciu i obtłuczeniu mięsa, należy je marynować przez minimum 60 minut.Soczyste mięso z grilla
Aby mięso było soczyste, trzeba trzymać się kilku zasad:- Przygotuj marynatę – dzięki niej mięso będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku będzie soczyste i kruche.
- Obsmaż wstępnie mięso – możesz je włożyć do piekarnika lub podsmażyć na oleju. Wstępna obróbka cieplna sprawi, że z mięsa nie będą wypływać soki.
- Przestrzegaj czasu grillowania – uważnie obserwuj mięso. Nie przesadź z czasem grillowania, ponieważ mięso może być za twarde lub spalone.
- Rozbij mięso przed położeniem na ruszt – poprzerywane włókna sprawią, że mięso będzie bardziej delikatne.
Mniam jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się prezentują ta kolorowe szaszłyki :)
OdpowiedzUsuńŚwietny instruktaż grillowania w pigułce! I Fajne połączenie mięs z owocami, mniam :)
OdpowiedzUsuń