Burak pieczony z cukinią i serem feta
Smaczna i bardzo łatwa do przygotowania przekąska. Pieczony burak, pieczona cukinia, a do tego towarzystwo sera feta, który idealnie podkreśla ich smak. Zdrowa fit przystawka.
Przekąska praktycznie sama się robi, nasz wkład pracy ogranicza się przede wszystkim do pokrojenia i złożenia dania. Nie trzeba stać i pichcić godzinami w kuchni, buraki śmiało można upiec wcześniej.
Taka przekąska jest lekkostrawna, smaczna, zdrowa i dosyć sycąca. Z przyjemnością zjadam ją na lekką kolację. Danie świetnie smakuje bez kabanosa, więc osoby niejedzące mięsa mogą je również przygotować.
Składniki:
(dla 2 osób)
- 2 średnie buraki
- 1 cukinia
- 100 g sera feta
- 2 kabanosy (opcjonalnie)
- świeży rozmaryn (opcjonalnie)
Sos winegret:
- 1 łyżka musztardy (u mnie sarepska)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- pieprz i sól do smaku
dodatkowo:
- oliwa do posmarowania cukinii
Jak upiec buraki i cukinię?
- Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny (czas zależy od wielkości buraka). Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić w 0,5 cm plastry.
- Cukinię umyć, pokroić w 0,5 cm plasterki, każdy plaster posmarować z obu stron oliwą, delikatnie oprószyć solą i położyć na nim listki rozmarynu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 - 18 minut, wystudzić.
- Składniki sosu dokładnie wymieszać, ma być jednolita konsystencja. Zazwyczaj składniki sosu wkładam do słoika po musztardzie, zakręcam i potrząsam nim do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
- Ser feta pokroić w cienkie plastry, wielkości 1/2 plastra cukinii.
- Kabanosy pokroić w skośne niezbyt grube plasterki, długością pasujące do średnicy cukinii.
- Układać najpierw plaster buraka, na nim plaster cukinii, a na wierzchu ser i kawałeczek kabanosa. Wszystko polać delikatnie sosem winegret.
Zobacz również: sałatka z pieczonymi burakami.
Lubię takie przekąski. Są nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale także bardzo smaczne :-)
OdpowiedzUsuńSzybko, smacznie, tanio, a do tego zdrowo, polecam :)
OdpowiedzUsuń