Karkówka w młodej kapuście

/ 13

Soczysta karkówka w młodej kapuście to bardzo treściwe, sycące i smaczne danie obiadowe. Karkówka w kapuście jest daniem jednogarnkowe, które łatwo przygotować i zdecydowanie możne to być obiad na kilka dni, gdyż podgrzana również dobrze smakuje.


Karkówka duszona w kapuście
Bardzo lubię smak świeżej młodej kapusty duszonej z dodatkiem karkówki wieprzowej, gdyż nadaje ona mięsu soczystości i delikatnego kapuścianego smaku. Młoda kapusta jest bardzo delikatna i potrzebuje mniej czasu, aby ją ugotować, co sprawia, że chętnie po nią sięgam. Dużo smaku i aromatu tej potrawie nadaje również świeży koperek.
Duszona kapusta z karkówką

Składniki:

  • 1 główka świeżej młodej kapusty
  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • wiązka świeżego koperku
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 2 ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokroić na niezbyt duże kawałki i obsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Po obsmażeniu mięso włożyć do garnka i zalać litrem gorącej wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem przez około 30 minut.
  2. Ziemniaki i marchewkę obrać i drobno pokroić, dodać do mięsa.
  3. Kapustę dość grubo poszatkować i dodać do mięsa, gdy będzie ono prawie miękkie. Dusić pod przykryciem około 15 minut, po czym dodać przyprawy i pokrojoną drobno paprykę.
  4. Sprawdzić, jeśli mięso i papryka są ugotowane to dodać posiekany koperek, koncentrat pomidorowy, ocet jabłkowy, doprawić do smaku pieprzem i solą, zagotować.

Komentarze

  1. Ale przepysznie to wygląda. Mniam, idealne danie dla mojego męża!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ta karkóweczka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi ochoty na karkówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miałam okazję w niedzielę wypróbować przepis, cała rodzinka zachwycona daniem ;) Dziękuje bardzo za wspaniały przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że danie smakowało i dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  5. Świetnie wygląda ta kapustka i zapewne kolejnego dnia smakuje jeszcze lepiej, podobnie jak bigos :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, to prawda po podgrzaniu smakuje jeszcze lepiej :)

      Usuń
  6. Sprawdzę ten przepis na pewno! :) Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady