Wędzarnia ogrodowa - fantastyczny sposób na domowe specjały dla całej rodziny
Wędzarnia ogrodowa coraz bardziej zyskuje na popularności z uwagi na fakt, iż wędliny w sklepach mają obecnie bardzo dużo konserwantów. Każdy z nas pragnie dostarczać zdrowych i smacznych produktów spożywczych swojej rodzinie, a więc najlepiej jest je przygotować samemu.
Wędzarnia ogrodowa i jej najważniejsze zalety
Wędzarnie nie muszą być ogromnych rozmiarów i nie muszą zajmować połowy ogrodu. Obecnie na rynku można znaleźć całe mnóstwo bardzo ciekawych, niewielkich i często mobilnych produktów, które charakteryzują się doskonałymi parametrami. Dlatego po zakończeniu wędzenia można je swobodnie schować w piwnicy lub w garażu, aby nikomu nie przeszkadzały.
Dodatkowo w wędzarni ogrodowej można przygotowywać różnego rodzaju produkty, począwszy od mięs i smacznych wędlin, poprzez różnego rodzaju sery, a na rybach skończywszy. Ponadto mamy pewność, że wszystkie przygotowane w wędzarni ogrodowej specjały nie tylko będą miały wspaniały aromat i nieziemski smak, ale również będą pozbawione konserwantów.
Wędzarnia ogrodowa i jej podstawowe elementy
Każda wędzarnia musi posiadać kilka bazowych elementów: podstawą jest tutaj palenisko służące do wytwarzania dymu. To właśnie tutaj spalane będzie drewno, które dostarczy dym potrzebny do wędzenia. Może mieć ono wbudowany ruszt lub efektowne, żeliwne drzwiczki. Kolejnym istotnym elementem jest komora wędzarnicza z prętami do wieszania mięsa i wędlin.
Bardzo ważne są również takie dodatki jak kije, haki lub siatki, na których wiesza się lub kładzie produkty przeznaczone do wędzenia. Żadna wędzarnia nie może istnieć bez szybru pozwalającego na kontrolę temperatury oraz ilość dymu wewnątrz komór poprzez regulację stopnia jego otwarcia. I na końcu termometr, który usytuowany jest na jednej ze ścian urządzenia.
Jakie wędzarnie najlepsze dla małego ogrodu?
Dla ogrodu o małym metrażu najlepsze będzie kompaktowe urządzenie przenośne wykonane zazwyczaj ze stali nierdzewnej lub grubej blachy stalowej zabezpieczonej proszkowo. Urządzenie zazwyczaj wyposażone jest w mocny uchwyt, który pomaga je przenosić z miejsca na miejsce.
Ponadto dla małych ogrodów doskonałym rozwiązaniem będą również wędzarnie elektryczne dostępne w wielu różnych wersjach. Dzięki użyciu gałki elektrycznej możliwe jest zapewnienie powtarzalnych warunków wędzenia, a więc wyśmienitych specjałów uwędzonych w tej samej temperaturze za każdym razem.
Artykuł powstał w oparciu o materiały znalezione na Gastrosilesia.pl
Ja niestety nie mam ogrodu i bardzo żałuję.
OdpowiedzUsuńMam ogród, ale nigdy nie myślałam o wędzarni, ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńZawsze marzyłam o takiej wędzarni, tylko u mnie prawie nikt nie jada mięsa. Pozdrówka :)
OdpowiedzUsuń