Sernik gotowany
Pyszny i łatwy do zrobienia sernik gotowany na herbatnikach to kolejne ciasto bez pieczenia, które świetnie sprawdza się latem. Sernik gotowany jest niezbyt słodki z delikatną nutą wanilii i przyjemną w smaku polewą czekoladową. Ciasto bez pieczenia po zastygnięciu świetnie się kroi i wspaniale smakuje.
Podstawowym błędem jest gotowanie sera na zbyt dużej mocy palnika, co powoduje rozwarstwianie się sera i w efekcie masa serowa nie ma odpowiedniej konsystencji. Ważne jest też to, aby masę z sera ciągle mieszać, gdyż ser może łatwo się przypalić i nie będzie nadawał się do jedzenia. Jeśli tych dwóch rzeczy dopilnujemy, to przygotowanie sernika gotowanego jest bardzo łatwe. Do gotowania najlepiej wybrać ser gęsty i z jak najmniejszą ilością pozycji w składzie, bez dziwnych dodatków.
Sernik gotowany można zrobić w szybkiej wersji, jako ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników lub z upieczonym ciastem kruchym albo biszkoptem.
Ciekawa jestem czy robicie taki sernik gotowany i jakie macie o nim zdanie?
Przepis na sernik gotowany:
(forma o wymiarach 23 cm x 33 cm x 5 cm)
- 1 kg mielonego sera twarogowego
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 - 2 laski wanilii
- 200 ml mleka
- 2 budynie waniliowe (80 g) lub 60 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (L)
- 400 g herbatników kakaowych lub śmietankowych
Polewa czekoladowa do sernika:
- 150 g czekolady z 60% kakao
- 100 - 150 ml śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru pudru
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml.
Jak przygotować sernik gotowany?
- W dużym garnku na niezbyt dużej mocy palnika rozpuścić masło i cukier.
- Zdjąć garnek z palnika i dodać ser, ziarenka wanilii i roztrzepane jajka. Wymieszać składniki, aby powstała jednolita masa. Masę z serem podgrzewać na małej mocy palnika do czasu aż zacznie delikatnie gęstnieć, ciągle mieszać i nie dopuścić, aby masa się gotowała.
- Zdjąć na chwilę garnek z palnika i do gęstniejącej masy wlać mleko wymieszane z budyniem, dokładnie wymieszać i gotować na niezbyt dużej mocy palnika, aż powstanie gęsta masa przypominająca konsystencję budyniu.
- Dno foremki wyłożyć papierem lub folią do pieczenia i poukładać na nim herbatniki, na które wylać 1/2 gorącej masy serowej. Na masę wyłożyć warstwę herbatników i wylać pozostałą część masy, na której położyć warstwę herbatników.
- Herbatniki polać polewą i sernik wystudzić, następnie wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby sernik zastygł i zmiękły herbatniki.
Jak zrobić polewę czekoladową:
- Śmietanę podgrzać w rondelku (nie gotować) i rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę, masło i cukier puder. Powinna powstać jednolita ciekła polewa czekoladowa.
- Dobrym sposobem na rozpuszczenie czekolady, jest włożenie wszystkich składników na polewę do talerza i wstawienie go na kilka minut do mikrofali na program do rozmrażania. Po rozpuszczeniu wszystko mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
Zobacz również: ciasto Snikers bez pieczenia.
Bardzo apetyczny sernik :) Robię podobny, ale przekładam blaty ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Wersja z herbatnikami na lato, aby z piekarnika nie korzystać.
Usuńpoezja :)
OdpowiedzUsuńNie zaprzeczę :)
UsuńFaktycznie super ten serniczek, z wielką chęcią bym taki zjadła już teraz :P
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńAleż on jest równiutki jak od linijki :D że też mi takie nie wychodzą :D
OdpowiedzUsuńTa polewa na herbatnikach raczej dobrze się rozpływa i wyrównuje, więc proponuję wypróbować, na pewno będzie równe :)
UsuńZapisuję sobie przepis. Ciacho wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńnie robiłam takiego,wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam, warto wypróbować :)
UsuńUwielbiam serniki! :) ten wygląda niezwykle zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńRównież bardzo lubię sernik :)
UsuńWarto wypròbować wygląda super
OdpowiedzUsuńDziękuję, polecam :)
UsuńŚwietnie wygląda ten serniczek, jest piękny i równy ;).
OdpowiedzUsuńMiło mi, dziękuję :)
UsuńWspaniale wygląda pycha
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuńKuchciku, jaki ser? Ten na kg i zmielić, czy w wiaderku? I kiedy zrobić polewę?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Dziękuję za pozdrowienia :) Ser może być z wiaderka, ale dobrej jakości, gęsty i bez dziwnych dodatków w składzie. Najlepiej kupić ser na wagę i go zmielić, wtedy wiadomo, że to sam ser. Z wiaderkowego robiłam z Presidenta sernikowego i Mlekowity sera twarogowego Hanusi i te mogę polecić. Polewą polać, gdy sernik nieco wystygnie. Miłego dnia :)
UsuńPani Aniu, bardzo dziękuję.
UsuńPozdrawiam Ania
Miło mi, mam nadzieję, że pomogłam :)
UsuńBardzo dobry�� polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję za polecenie :)
UsuńBardzo ładnie wygląda sernik. Czy polewa z taką ilością śmietanki dobrze zastyga? Czy nie rozmazuje się przy krojeniu?
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Polewa na tym serniku dobrze się kroi, gdyż polewa się nią herbatniki, które część wilgoci zabierają. Ciasto przechowywać w lodówce.
UsuńSerniczek na biszkoptach jest pyszny i wyjątkowy zawsze bałam się go zrobić polecam wszyscy zachwyceni .Spokojnych i szczęśliwych świąt.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Zdrowych i pogodnych świąt życzę🎄
Usuńjest pyszny, zwłaszcza gdy nabierze mocy w lodówce. Ja lubię przełożoną tą masą babkę marmurkową z przepisu WINIARY. Masa ta, jest świetna także do "ratowania" wszelkiego rodzaju zakalców.
OdpowiedzUsuń