Jak zrobić ciasto na kruche ciasteczka?
Kruche ciasteczka to pyszny deser, który wyczarujemy w kilka chwil. Jakie produkty wchodzą w skład ciasta kruchego stanowiącego ich bazę i o czym pamiętać przy jego przygotowywaniu?
Ciasto kruche, to znaczy jakie?
Klasyczne ciasto na kruche ciasteczka składa się z masła, mąki, cukru (najlepiej cukru pudru) oraz żółtek. Dodając do niego wodę, mleko, śmietanę czy całe jajka uzyskujemy ciasto półkruche. Opisywany rodzaj ciasta po upieczeniu, złapany mocniej rozsypuje się w dłoniach.
Przepisy na kruche ciasteczka znajdziesz na stronie: https://www.przepisy.pl/przepisy/ciasta/kruche-ciasta-2/kruche-ciasteczka
Kluczowe składniki
Ciasto na kruche ciasteczka nie może się obyć bez mąki, najlepiej pszennej. Ewentualnie do tego celu wykorzystać można także krupczatkę lub razową.
Drugi ze składników – masło, powinno cechować się wysoką zawartością tłuszczu mlecznego. Gdy jest ona niska, znacznie trudniej będzie nam wyrobić ciasto. Korzystamy tutaj z masła schłodzonego.
Do przyrządzenia ciasta na kruche ciasteczka najlepiej posłużyć się cukrem pudrem. Warto dodać do niego również odrobiny cukru z wanilią, który sprawi, że wypiek nabierze pięknego zapachu.
Jeśli chodzi o ostatni ze składników – żółtka, panuje tutaj zasada, że im więcej ich dodamy, tym ciasto będzie bardziej żółte i wilgotne.
Idealne proporcje
Proporcje idealnego ciasta na kruche ciasteczka to 3:2:1, co oznacza 3 części mąki, 2 masła i 1 cukru pudru. Po zagnieceniu jest ono bardzo lepkie, w związku z czym koniecznie trzeba je schłodzić – nabiera ono wówczas konsystencji plasteliny.
Zwiększając proporcję, możemy uzyskać ciasta idealne do różnego rodzaju wypieków. Mniej żółtek sprawi, że ciasto będzie twardsze i łatwiejsze do rozwałkowania. Więcej cukru wpłynie na jego smak i kruchość (stanie się mniej elastyczne). Dodając większą ilość mąki uzyskamy natomiast ciasto twardsze, którego nie należy chłodzić – podczas takiego leżakowania mocno wchłania ono wilgoć i traci elastyczność. Takie ciasto sprawdzi się do przygotowania sernika czy babeczek.
Wyrabianie ciasta na kruche ciasteczka
Ciasto na kruche ciasteczka należy wyrabiać szybko – im bardziej się ogrzewa, tym trudniej będzie je zagniatać. W związku z tym, na początku należy posiekać za pomocą noża mąkę z cukrem pudrem oraz masłem pamiętając, by nie dotykać ciasta dłońmi. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy całość, podrzucając i pocierając ciasta. Podczas zagniatania nie dodajemy mąki, która mogłaby sprawić, że ciasto stanie się za twarde. Bardzo ważne jest jego chłodzenie, które znacząco ułatwia wałkowanie. Dotyczy to w szczególności ciasta z małą zawartością mąki.
Pieczenie ciasta na kruche ciasteczka
Kruche ciasto należy piec z obciążnikiem. Do tego celu wykorzystuje się groch, fasolę lub specjalne kuleczki, które układa się na papierze lub folii do pieczenia (zamiast nich możemy nakłuć ciasto widelcem). Zapobiegają one przed jego wybrzuszeniem i opadaniem boków. Takie ciasto piecze się najpierw z obciążeniem przez 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a resztę czasu bez niego, wedle przepisu.
*artykuł inspirowany
Bardzo przydatny wpis :)
OdpowiedzUsuńPrzepis na pewno przyda się w mojej kuchni.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche ciasteczka, to moje ulubione, bo najdłużej zachowują świeżość.
OdpowiedzUsuń