Sos bolognese

/ 4

Łatwy do zrobienia, smaczny i bardzo sycący włoski sos bolognese. Można go wykorzystać do przygotowania lazanii lub podać z makaronem na obiad. Prawdziwy sos bolognese ma bogaty skład i dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim.

Włoski sos boloński do makaronu z mięsa i pomidorów
Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane.

Sos boloński najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był sos ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam o tym składniku. Gorący sos mięsny zamknięty w słoiku bardzo dobrze się przechowuje w lodówce i dużo nie traci na smaku po podgrzaniu. 

Gwarantuję, że jeśli zrobicie w taki sposób włoski sos bolognese, to nigdy nie powrócicie do skróconej, szybkiej i niezbyt smacznej wersji. U mnie właśnie tak było, teraz wolę poświęcić nieco więcej czasu i przygotować wersję doskonałą.

Sos z mięsa mielonego i pomidorów z makaronem spaghetti
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 120 minut

Przepis na sos bolognese:

  • 1 kg mielonego mięsa wieprzowego
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 200 g wędzonego boczku (najlepiej pancetty)
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • 200 ml passaty pomidorowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 250 ml mleka lub śmietany 30%
  • 300 ml białego lub czerwonego wina
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka oregano
  • sól (2,5 łyżeczki) i świeżo mielony pieprz do smaku

Jak zrobić prawdziwy sos bolognese?

  1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  2. Marchewkę, selera, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  3. Boczek pokroić w drobną kostkę.
  4. Masło rozgrzać w głębokiej patelni i podsmażyć boczek, przyrumienić cebulę oraz czosnek.
  5. Następnie dodać selera i marchew, smażyć około 5 minut, po czym dodać rozdrobnione mielone mięso i smażyć, aż się delikatnie przyrumieni.
  6. Do mięsa dodać pomidory, wino, cynamon, oregano i łyżeczkę mielonego pieprzu, wymieszać, przykryć i dusić około 30 minut.
  7. Dodać passatę pomidorową i mleko, dusić pod przykryciem około 90 minut.
  8. Dodać koncentrat i sól, wszystko wymieszać i gotować jeszcze kilka minut bez przykrycia. Na koniec doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. 
  9. Najlepiej podawać z ugotowanym al'dente makaronem tagliatelle.

    Zobacz również: spaghetti carbonara.

Komentarze

  1. Makaron z takim sosem smakuje wyśmienicie. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, klasyka zawsze smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie dania bardzo lubię :) Pyszny sosik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Brzmi wybornie! To jedno z moich ulubionych dań i fajnie, że mogę sobie taki przepis zapisać w zakładkach :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady