Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem
Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem jest pysznym i łatwym do zrobienia deserem. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a cieszy swoim smakiem. To jest taka rozszerzona wersja ciasta banoffee pie z bananami bez pieczenia.
Najwięcej czasu zajmuje chyba studzenie budyniu i późniejsze czekanie, aż zrobione ciasto się schłodzi. Do tego ciasta lepiej nie dodawać zbyt mocno dojrzałych bananów, gdyż nie będą one trzymały formy i nawet jeśli skropimy je sokiem z cytryny, będą miały ciemny kolor, a w smaku będą bardzo słodkie. Wygląd ciasta zależy również od rodzaju posiadanej masy krówkowej. Masę bardzo gęstą, należy delikatnie podgrzać, ale tylko tak, aby dała się rozsmarować na herbatnikach. Jeśli masa ma konsystencję, która daje się smarować to lepiej jej nie podgrzewać, gdyż później zbyt mocno rozpłynie się po całym cieście.Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem świetnie smakuje bez dodatków. Warto je jednak udekorować tartą gorzką czekoladą, która przełamuje słodycz bananów i płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Ciasto z dodatkiem masy krówkowej może wydawać się bardzo słodkie, ale wcale tak nie jest, gdyż wszystkie składniki idealnie ją balansują.
Ciasto zawsze sprawdza się w awaryjnych sytuacjach, gdy brakuje pomysłu, a muszę szybko zrobić coś słodkiego na deser.
Składniki na ciasto krówkę bez pieczenia z budyniem:
(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)Masa budyniowa:
- 800 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (razem 80 g)
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- łyżka cukru z wanilią
- jajko
Krem z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30% lub 36% (schłodzić)
- łyżeczka cukru z wanilią lub ziarenka z laski wanilii
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 3 - 4 duże dojrzałe banany
- sok z 1/2 cytryny lub limonki
- 450 - 500 g masy krówkowej
- 300 g herbatników
- płatki migdałów, czekolada gorzka do dekoracji
Jak zrobić ciasto krówka bez pieczenia z budyniem?
- W 400 ml mleka rozmieszać mąkę, budyń i jajko, a pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym.
- Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszaną w mleku mąkę i gotować na wolnym ogniu do czasu aż powstanie gęsty budyń.
- Ugotowany budyń odstawić do wystudzenia.
- W wersji bardziej pracochłonnej masła nie gotować w mleku, tylko zmiksować je do puszystej konsystencji i stopniowo dodając ugotowany i wystudzony budyń miksować, aż powstanie jednolity krem. W tej wersji warstwa budyniowa będzie nieco jaśniejsza.
- Masę rozsmarować na dnie foremki wyłożonej herbatnikami i przykryć kolejną ich warstwą.
- Herbatniki pokryć cienką warstwą masy krówkowej. Jeśli masa jest bardzo gęsta to, należy ją delikatnie podgrzać, ale pilnować, aby nie była zbyt rzadka.
- Banany pokroić na grubsze plastry, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na masie krówkowej.
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodawać również mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Krem z mascarpone rozsmarować na warstwie z bananów i udekorować płatkami migdałów i tartą czekoladą lub samą czekoladą.
- Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło.
Zobacz również: banoffee pie bez pieczenia.
Wygląda cudownie, trudno uwierzyć, że to ciasto bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pyszności <3
OdpowiedzUsuńAle mi smaku narobiłaś, a ja chcę schudnąć...
OdpowiedzUsuńJak bez pieczenia to już mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńojj pomyliłam się miało być ciasto :) na które od dawna mam ochotę
OdpowiedzUsuńWygląda super apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić banany ?
OdpowiedzUsuńPowinny sprawdzić się karmelizowane jabłka, ale ciasto będzie już miało inny smak. Najprościej warstwę z bananów zastąpić prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Usuń