Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem

/ 9

Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem jest pysznym i łatwym do zrobienia deserem. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a cieszy swoim smakiem. To jest taka rozszerzona wersja ciasta banoffee pie z bananami bez pieczenia.

Ciasto z kremem budyniowym i herbatnikami
Najwięcej czasu zajmuje chyba studzenie budyniu i późniejsze czekanie, aż zrobione ciasto się schłodzi. Do tego ciasta lepiej nie dodawać zbyt mocno dojrzałych bananów, gdyż nie będą one trzymały formy i nawet jeśli skropimy je sokiem z cytryny, będą miały ciemny kolor, a w smaku będą bardzo słodkie. Wygląd ciasta zależy również od rodzaju posiadanej masy krówkowej. Masę bardzo gęstą, należy delikatnie podgrzać, ale tylko tak, aby dała się rozsmarować na herbatnikach. Jeśli masa ma konsystencję, która daje się smarować to lepiej jej nie podgrzewać, gdyż później zbyt mocno rozpłynie się po całym cieście.

Ciasto krówka bez pieczenia z budyniem świetnie smakuje bez dodatków. Warto je jednak udekorować tartą gorzką czekoladą, która przełamuje słodycz bananów i płatkami migdałów, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Ciasto z dodatkiem masy krówkowej może wydawać się bardzo słodkie, ale wcale tak nie jest, gdyż wszystkie składniki idealnie ją balansują.
Ciasto zawsze sprawdza się w awaryjnych sytuacjach, gdy brakuje pomysłu, a muszę szybko zrobić coś słodkiego na deser.
Ciasto z bananami i masą krówkową
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie

Składniki na ciasto krówkę bez pieczenia z budyniem:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)

Masa budyniowa:

  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (razem 80 g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • łyżka cukru z wanilią
  • jajko

Krem z mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany 30% lub 36% (schłodzić)
  • łyżeczka cukru z wanilią lub ziarenka z laski wanilii
  • 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • 3 - 4 duże dojrzałe banany
  • sok z 1/2 cytryny lub limonki
  • 450 - 500 g masy krówkowej
  • 300 g herbatników
  • płatki migdałów, czekolada gorzka do dekoracji 
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto krówka bez pieczenia z budyniem?

  1. W 400 ml mleka rozmieszać mąkę, budyń i jajko, a pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. 
  2. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszaną w mleku mąkę i gotować na wolnym ogniu do czasu aż powstanie gęsty budyń.
  3. Ugotowany budyń odstawić do wystudzenia. 
  4. W wersji bardziej pracochłonnej masła nie gotować w mleku, tylko zmiksować je do puszystej konsystencji i stopniowo dodając ugotowany i wystudzony budyń miksować, aż powstanie jednolity krem. W tej wersji warstwa budyniowa będzie nieco jaśniejsza.
  5. Masę rozsmarować na dnie foremki wyłożonej herbatnikami i przykryć kolejną ich warstwą.
  6. Herbatniki pokryć cienką warstwą masy krówkowej. Jeśli masa jest bardzo gęsta to, należy ją delikatnie podgrzać, ale pilnować, aby nie była zbyt rzadka.
  7. Banany pokroić na grubsze plastry, skropić sokiem z cytryny i ułożyć na masie krówkowej.
  8. Śmietanę ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier puder i cukier waniliowy. Pod koniec ubijania dodawać również mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników.
  9. Krem z mascarpone rozsmarować na warstwie z bananów i udekorować płatkami migdałów i tartą czekoladą lub samą czekoladą.
  10. Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki, aby zastygło.

    Zobacz również: banoffee pie bez pieczenia.

Komentarze

  1. Wygląda cudownie, trudno uwierzyć, że to ciasto bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale mi smaku narobiłaś, a ja chcę schudnąć...

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak bez pieczenia to już mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ojj pomyliłam się miało być ciasto :) na które od dawna mam ochotę

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można zastąpić banany ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powinny sprawdzić się karmelizowane jabłka, ale ciasto będzie już miało inny smak. Najprościej warstwę z bananów zastąpić prażonymi orzeszkami ziemnymi.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady