Crumble - jabłka pod kruszonką
Crumble — jabłka pod kruszonką to jeden z łatwiejszych do przygotowania deserów z jabłek. Duża ilość aromatycznych pieczonych jabłek ukrytych pod chrupiącą kruszonką z płatków owsianych. Pieczone jabłka z kruszonką to smaczny i prosty do zrobienia zdrowy deser, który odpowiedni jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.
Crumble, czyli kruszonka z owocami to jeden z chętniej
robionych deserów w Wielkiej Brytanii. U mnie ty razem pieczone
jabłka pod kruszonką, ale jeśli ktoś nie lubi jabłek, może zrobić z
innymi ulubionymi owocami. Do crumble pasują praktycznie wszystkie gatunki
jabłek, ale najlepiej wybierać te, które nam najbardziej smakują. Struktura
jabłek pod kruszonką zależy od twardości jabłek. U mnie jabłka były twarde i
mniej się rozpadły w czasie pieczenia. Mogą być użyte również jabłka
miękkie, które rozpadną się pod wpływem temperatury bardziej.
Pieczone jabłka z kruszonką smakują rewelacyjnie i szybko znikają po
przygotowaniu.
Crumble zwykle przygotowywane jest z samej mąki pszennej, jednak u
mnie zrobione jest z dodatkiem mielonych płatków owsianych. Zapieczona kruszonka z płatków jest jeszcze bardziej krucha i
chrupiąca, a do tego zdrowsza, gdyż zawiera więcej błonnika. Deser z
pieczonymi jabłkami świetnie smakuje na ciepło, ale nie wiem, czy po
wystudzeniu nie jest jeszcze smaczniejszy.
Przepis na crumble — jabłka pod kruszonką
Składniki na crumble — jabłka pod kruszonką:
- 1 kg jabłek
- 1 - 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 140 g masła
- 120 g płatków owsianych
- 80 g mąki pszennej
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią
- cukier puder do posypania
Jak zrobić jabłka pod kruszonką, czyli crumble?
- Jabłka obrać, pokroić na mniejsze kawałeczki, wymieszać z cukrem trzcinowym i cynamonem. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek.
- Płatki owsiane rozetrzeć nieco w moździerzu lub krótko zmielić w młynku.
- Płatki owsiane, mąkę, cukier i cukier waniliowy wymieszać, dodać masło i wstępnie posiekać nożem. Następnie rozetrzeć w palcach wszystkie składniki, aby powstały mniejsze kawałeczki kruszonki.
- Jabłka wyłożyć na spód formy i lekko dociskając wyrównać.
- Na jabłkach równomiernie rozłożyć rozdrobnioną kruszonkę.
- Jabłka pod kruszonką piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez około 50 minut, do czasu przyrumienienia się kruszonki.
-
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepyszna propozycja na zdrowy deser z ulubionymi owocami.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich jabłek. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńBędę musiała spróbować. W takiej wersji jeszcze nie jadłam owsianki
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością wypróbuję taki jabłkowy deser. :)
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam niczego z jabłek. Będę musiała coś zrobić w końcu
OdpowiedzUsuńA do tego wielka gałka lodów :)))
OdpowiedzUsuńIdealny deser :)
OdpowiedzUsuń