Lody cztery smaki

/ 3

Domowe lody owocowe w czterech smakach przygotowane bez maszyny. Lody owocowe to najlepszy deser w upalne dni, uwielbiają je dzieci i dorośli.

Domowe lody owocowe

Czy jest ktoś, kto w upalne dni odmówi lodów?

Myślę, że taką osobę trudno byłoby znaleźć. Lody proponuję zrobić samemu, wtedy wiemy, co jemy. Nie faszerujemy się wszelkiego rodzaju uzdatniaczami i poprawiaczami smaku, wyglądu i lody truskawkowe naprawdę są truskawkowe, a nie o syntetycznym zapachu truskawek.

Moje lody były robione bez maszyny, za to z wielkim zniecierpliwieniem wśród domowników, kiedy one w końcu się zamrożą. Efekt był pyszny i z wielką przyjemnością  delektowaliśmy się każdym ze smaków lodów. Moim faworytem były lody kiwi z bananem i truskawka z miętą.

Składniki:

 Lody kiwi + banan

  • 3 średnie kiwi (dojrzałe, obrać ze skóry)
  • 1 średni banan (dojrzały)
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny     

Lody truskawka + mięta

  • 1/2 kg dojrzałych truskawek
  • 1/2 szklanki listków świeżej mięty
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Lody truskawka + śmietana

  • 1/2 kg dojrzałych truskawek
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Lody jabłko + pomarańcza

  • 2 duże jabłka (obrać ze skóry i drobno pokroić)
  • 3 średnie pomarańcze (wycisnąć sok)
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru lub trzcinowego
    Lody owocowe robione bez maszyny
(od lewej u góry) Kiwi z bananem, jabłko i pomarańcza, truskawka z miętą, truskawka ze śmietaną.

Przygotowanie domowych lodów owocowych:

  1. Każdy smak lodów oddzielnie rozdrobnić blenderem na gładką masę. Ilość cukru dostosować do swoich wymagań.
  2. Przelać każdy rodzaj do oddzielnych plastikowych pojemników, wstawić do zamrażarki i tak co 30 - 40 minut wyjmować i mieszać, rozdrabniając blenderem powstające kryształki lodu. Czynność powtarzać do momentu, aż nie będzie możliwa do wykonania.
  3. Przed podaniem zamrożone lody wyjąć na chwilę z zamrażarki by się lekko zluzowały, będą się lepiej nakładać.
  4. Jeśli mamy maszynę do lodów to punkt 2 pominąć i postąpić zgodnie z instrukcją obsługi maszyny.
  5. Można śmietanę zastąpić jogurtem greckim, wtedy lody będą mniej kaloryczne, a nadal bardzo smaczne.

    Zobacz również: lody bananowo-truskawkowe.

Komentarze

  1. Chętnie wypróbuję zestaw kiwi i banan :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przy takim upale, jak dzisiaj to z chęcią bym spróbowała wszystkich tych lodów, bo temperatura naprawdę jest nie do wytrzymania, a to dopiero początek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam, warto wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady