Soczyste kotlety mielone
Kotlety mielone to najczęściej przygotowywane danie w wielu domach. Zrobienie dobrego, soczystego mielonego może nie być takie proste, szczególnie dla osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę w kuchni.
Jak zrobić soczysty kotlet mielony?
Numerem jeden jest zaopatrzenie się w dobrej jakości mięso mielone, najlepiej kupić mięso w kawałku np. niezbyt tłustą łopatkę lub karkówkę wieprzową i poprosić o zmielenie w sklepie lub zrobić to samemu w domu. Dobrze jest do mięsa wieprzowego dodać 1/3 część mięsa wołowego, chociaż i z samego wieprzowego wychodzą również smaczne mielone.
W standardowych mielonych musi być czosnek, cebula, majeranek, pieprz, sól, bułka tarta lub zwykła pszenna bułeczka, mleko i obowiązkowo łyżka śmietany. Moje mielone w swoim składzie mają jeszcze świeży koperek, co nadaje im fajnego smaku i aromatu. Do panierowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej się przypala i nie chłonie tak bardzo tłuszczu w czasie smażenia.
Składniki:
(na około 10 średnich kotletów)
- 1 kg mielonej niezbyt tłustej łopatki wieprzowej (można dodać 1/3 część mielonej wołowiny)
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej lub 1 bułeczka pszenna
- około 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki majeranku
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu naturalnego
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3 gałązki świeżego kopru (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- mąka pszenna pełnoziarnista do panierowania kotletów (1 szklanka)
Przygotowanie:
- Bułkę tartą namoczyć w mleku, jeśli mamy całą bułeczkę to uprzednio rozdrobnić, odstawić na 5 - 10 minut. Mleka dodać tyle, aby bułka była solidnie rozmoczona.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i delikatnie obsmażyć, najlepiej na maśle klarowanym.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Koperek drobno posiekać.
- Wszystkie składniki dodać do mięsa mielonego i dokładnie wyrabiać ręką, aż masa będzie jednolita, a zrobiony kotlet będzie trzymał formę. Jeśli podczas wyrabiania mięso będzie zbyt zwarte, należy podlać je odrobiną mleka lub wody.
- Z masy mięsnej formujemy średniej wielkości, płaskie kotlety i obtaczamy je w mące pszennej pełnoziarnistej.
- Smażymy je na rozgrzanym tłuszczu do czasu delikatnego zbrązowienia i usmażenia się (sprawdzić wnętrze jednego kotleta). Gdyby nie były usmażone, to patelnię przykryć pokrywką i na minimalnym grzaniu potrzymać je jeszcze około minuty.
- Kotlety z patelni zdejmować łopatką, nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłyną soki i kotlet może być mniej soczysty.
Zobacz również: kotlet z indyka z pieczarkami.
Wspaniałe, takie kotlety robił mój tata, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi, że przywołałam wspomnienia :)
UsuńPyszne, z tym nakluwaniem to racja ;)
OdpowiedzUsuńTak, to dotyczy prawie wszystkich mięs pieczonych lub smażonych :)
UsuńRobię kotlety dokładnie tak samo! :) A myślałam, że tylko ja dodaję koperek do mięsa :)
OdpowiedzUsuńTo miło, ja bardzo lubię smak koperku w połączeniu z mięsem :)
UsuńUwielbiam takie mielone 😍
OdpowiedzUsuńTo zupełnie tak jak ja :)
UsuńCudownie soczyste. Dodalam łyżeczkę musztardy francuskiej.Juz lepsze nie mogly wyjsc. Pozdrawiam 👍😍
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło, że kotlety przypadły do gustu. Musztarda na pewno dodała smaku. Pozdrawiam :)
UsuńŻeby kotlety mielone naprawdę były soczyste w środku należy je tylko obsmażyć krótko na patelni a następnie wsadzić na 5 min.do nagrzanego piekarnika. Nie będą tłuste ani przypalone.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, z piekarnika kotlety są bardzo smaczne i często takie robię :) Przygotowuję również kotlety tradycyjnie smażone, chociaż wiadomo, że są one bardziej tłuste i trudniejsze do strawienia. Ani jednych, ani drugich nie wolno zbyt długo piec, ani smażyć, bo będą suche.
UsuńChciałam tylko powiedzieć, że takie kotlety są przepychota!
OdpowiedzUsuńna poł kilo miesa łyżka kucharka, jedna bułka, jedno jajo pieprz i czosnek obsmazyc na rumiano odwrocic zmniejszyc grzanie i nakryc pokryka 10 min i idealne
OdpowiedzUsuńZ tym ze kucharek to go**o a tu dodajesz poprostu przyprawy a nie sama chemie
Usuń