Karkówka duszona z warzywami
Karkówka jest najczęściej goszczącym mięsem na moim stole, ze względu na swój smak i łatwość przygotowania. Nie mogę też pominąć faktu, że męska część domowników bardzo lubi ten rodzaj mięsa i to zazwyczaj przeważa przy jego wyborze. Tym razem mało wymagająca duszona karkówka z warzywami.
Przy wyborze karkówki na danie obiadowe, nie należy się przerażać tym, że karkówka wieprzowa jest poprzerastana tłuszczykiem, gdyż to właśnie on jest nośnikiem smaku i aromatu. Nadaje on również mięsu soczystości i delikatności, co przekłada się na nasze doznania smakowe podczas jedzenia.
Duszona karkówka z warzywami to takie danie jednogarnkowe, świetnie smakuje w dniu jego przygotowania, jak również wspaniale smakuje na następny dzień po podgrzaniu. Często nie mamy czasu na codzienne gotowanie, a takie gorące danie można włożyć do słoika i po wystudzeniu przechować w lodówce nawet 3 dni. Karkówka z warzywami świetnie sprawdza się na co dzień i od święta.
Przepis na karkówkę duszoną z warzywami
Składniki na karkówkę duszoną z warzywami:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 2 kolorowe papryki
- 3 marchewki
- 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżeczka estragonu
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki chili
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżka alkoholu
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Jak zrobić duszoną karkówkę z warzywami?
- Karkówkę umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek i pokroić w poprzek włókien na niezbyt duże kawałki.
- Mięso obsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni lub w woku, smarując ją przed pierwszym smażeniem odrobiną tłuszczu.
- Po obsmażeniu wszystkich kawałków, na tej samej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju podsmażyć cebulę i czosnek.
- Obsmażone mięso razem z wytopionym tłuszczem włożyć na patelnię do podsmażonej cebuli, wymieszać, przykryć i dusić około 40 minut. Następnie dodać alkohol, ziele angielskie, majeranek i estragon, dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy (oprócz soli i pieprzu naturalnego) i marchewkę pokrojoną w niezbyt grube słupki, dusić około 5 minut.
- Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolkę szparagową, dusić kolejne 5 minut.
- Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać, gotować jeszcze około 3 minut, sprawdzić stan uduszenia mięsa i warzyw i jeśli nam odpowiada, to przykryć, zdjąć z palnika i odstawić na 2 - 3 minuty, aby się zatrzymał proces gotowania.
- U mnie fasolka zbyt mocno się rozgotowała, gdyż pośpieszyłam się z jej dodaniem, więc dodawać ją najlepiej razem z papryką pod sam koniec duszenia.
- Karkówkę duszoną z warzywami podawać według uznania: z kaszami, ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami z wody.
Zobacz również: karkówka w sosie słodko-kwaśnym.
Bardzo pyszny obiad, mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszna karkówka, u mnie ląduje najczęściej na grillu :)
OdpowiedzUsuń