Karkówka duszona z warzywami

Karkówka jest najczęściej goszczącym mięsem na moim stole, ze względu na swój smak i łatwość przygotowania. Nie mogę też pominąć faktu, że męska część domowników bardzo lubi ten rodzaj mięsa i to zazwyczaj przeważa przy jego wyborze. Tym razem mało wymagająca duszona karkówka z warzywami.

Karkówka wieprzowa z warzywami na obiad
Przy wyborze karkówki na danie obiadowe, nie należy się przerażać tym, że karkówka wieprzowa jest poprzerastana tłuszczykiem, gdyż to właśnie on jest nośnikiem smaku i aromatu. Nadaje on również mięsu soczystości i delikatności, co przekłada się na nasze doznania smakowe podczas jedzenia.

Duszona karkówka z warzywami to takie danie jednogarnkowe, świetnie smakuje w dniu jego przygotowania, jak również wspaniale smakuje na następny dzień po podgrzaniu. Często nie mamy czasu na codzienne gotowanie, a takie gorące danie można włożyć do słoika i po wystudzeniu przechować w lodówce nawet 3 dni. Karkówka z warzywami świetnie sprawdza się na co dzień i od święta.
Duszona karkówka wieprzowa z warzywami
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 120 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na karkówkę duszoną z warzywami

Składniki na karkówkę duszoną z warzywami:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 2 kolorowe papryki
  • 3 marchewki
  • 300 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżka alkoholu
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Karkówka wieprzowa z warzywami

  Jak zrobić duszoną karkówkę z warzywami?

  1. Karkówkę umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych chrząstek i pokroić w poprzek włókien na niezbyt duże kawałki.
  2. Mięso obsmażyć partiami na dobrze rozgrzanej głębokiej patelni lub w woku, smarując ją przed pierwszym smażeniem odrobiną tłuszczu.
  3. Po obsmażeniu wszystkich kawałków, na tej samej patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju podsmażyć cebulę i czosnek.
  4. Obsmażone mięso razem z wytopionym tłuszczem włożyć na patelnię do podsmażonej cebuli, wymieszać, przykryć i dusić około 40 minut. Następnie dodać alkohol, ziele angielskie, majeranek i estragon, dusić pod przykryciem około 10 minut.
  5. Po tym czasie dodać pozostałe przyprawy (oprócz soli i pieprzu naturalnego) i marchewkę pokrojoną w niezbyt grube słupki, dusić około 5 minut.
  6. Następnie dodać pokrojoną w paski paprykę i fasolkę szparagową, dusić kolejne 5 minut.
  7. Dodać sól i pieprz do smaku, wymieszać, gotować jeszcze około 3 minut, sprawdzić stan uduszenia mięsa i warzyw i jeśli nam odpowiada, to przykryć, zdjąć z palnika i odstawić na 2 - 3 minuty, aby się zatrzymał proces gotowania.
  8. U mnie fasolka zbyt mocno się rozgotowała, gdyż pośpieszyłam się z jej dodaniem, więc dodawać ją najlepiej razem z papryką pod sam koniec duszenia.
  9. Karkówkę duszoną z warzywami podawać według uznania: z kaszami, ryżem lub tak jak u mnie z ziemniakami z wody.

    Zobacz również: karkówka w sosie słodko-kwaśnym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady