Gulasz po meksykańsku
Gulasz po meksykańsku to najprostsze i najłatwiejsze do przygotowania danie, dlatego dość często gości na moim stole. Staram się urozmaicać jego smak i dobierać składniki tak, aby wszystkim domownikom smakowało. Tym razem przepis na gulasz w stylu meksykańskim, czyli obowiązkowo z fasolą i kukurydzą, a do tego jeszcze dość pikantny.
W codziennym gotowaniu staram się wybierać potrawy takie, które są smaczne i nie wymagają dużo wysiłku podczas przygotowania. Często powstają dania jednogarnkowe i gulasz po meksykańsku jest właśnie takim daniem, co to nie narobisz się, a najesz do syta i w miarę zdrowo.
W tym gulaszu, aby skrócić czas przygotowania, wykorzystałam fasolę i kukurydzę z puszki, ale wiadomo, że najlepiej poświęcić czas i ugotować je samodzielnie. Jeśli chodzi o mięso, to w gulaszu dobrze sprawdza się łopatka wieprzowa, a w wersji mniej kalorycznej również szynka. Gulasz po meksykańsku oczywiście musi być odpowiednio pikantny, u mnie składniki podane są na umiarkowaną ostrość (2,5 w skali 5).
Przepis na gulasz po meksykańsku:
Składniki:
- 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
- 100 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
- 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
- 1 łyżka alkoholu
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili
- 2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżka masła
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
Jak zrobić gulasz po meksykańsku?
- Mięso umyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki, skropić alkoholem.
- Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia się razem z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Zdjąć z patelni i na wytopionym tłuszczu lekko obsmażyć mięso.
- Wszystko włożyć do garnka, zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 30 minut. Płyn ma zakrywać mięso.
- Na patelni roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim marchewkę, następnie dodać ją do garnka z mięsem.
- Po około 50 minutach od rozpoczęcia gotowania dodać wszystkie przyprawy i rozmieszany w małej ilości wody koncentrat. Gotować bez przykrycia, aby zredukować płyn około 10 minut, następnie sprawdzić stan mięsa, jeśli jest już miękkie, to dodać do niego odsączoną fasolkę i kukurydzę. Teraz już gotować nie dłużej niż 8 minut, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
Zobacz również: gulasz mocno paprykowy.
Bardzo smacznie wygląda. Bardzo lubię dodatek fasoli i kukurydzy.
OdpowiedzUsuńMiło mi :)
UsuńBardzo fajny przepis, wygodne danie jednogarnkowe, które można sobie szybko odgrzać. raz ugotować i jest na kilka dni, to lubię ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To prawda, danie po odgrzaniu również dobrze smakuje.
UsuńUwielbiam dania kuchni meksykańskiej. Pycha :)
OdpowiedzUsuńRównież bardzo je lubię :)
UsuńZdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi, moje również :)
UsuńTaki gulasz mogę robić codziennie. Mega smaczny.:-)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńLubię takie dania, ale z mojej porcji proszę wybrać kukurydzę :)))
OdpowiedzUsuńLubię kukurydzę, więc nie ma problemu, już ją zabieram ;)
Usuńz ryżem będzie idealny
OdpowiedzUsuńdawno już nie jadłam gulaszu -zjadłabym:)
OdpowiedzUsuń